Vandringsberättelser 2019

<-VANDRINGSBERÄTTELSER

Kronoskogen 29 dec

Torekov 26 dec

Tomtevandring 15 dec

Margretetorp 8 dec

Adventsvandring 1 dec

Magnarp-Vejbystrand 17 nov

Brammarp 10 nov

Lagans mynning 27 okt

Småryd-Apelryd-Boarp 20 okt

Stockamöllan 13 okt

Vegeholmsvadringen 29 sep

Saalbach 1-7 sep

Hjärnarp 28 aug

Konstrundan 21 aug

Simlångsdalen 18 aug

Ven 13 aug

Köpenhamn 9 aug

Utvälinge-Farhult 7 aug

Knäbäckshusen-Simrishamn 6 aug

Båstad 4 aug

Munka Ljungby-Hillarp 31 juli

Hilleröd 30 juli

Kullaberg 28 juli

Vulkanvandring 23 juli

Veberöd-Knivsåsen 16 juli

Vejby Ängar 14 juli

Mölle 10 juli

Laxbro 9 juli

Möllans dag 7 juli

Malmö-Hälsans stig 2 juli

Tåstarp-Gånarp 30 juni

Båstad-Axelstorp 26 juni

Rydebäck-Råå 25 juni

Magnarp-Vejbystrand 23 juni

Arild 19 juni

Degeberga 18 juni

Hallands Väderö 16 juni

Kullaberg 9 juni

Torekov-Dagshög 5 juni

Vieåleden 2 juni

Djurholmen 29 maj

Margretetorp 22 maj

Prins Bertils stig 19 maj

Ränneslöv 15 maj

Åkulla bokskogar 12 maj

Lergöksvandringen 8 maj

Koarp-Rössjön 5 maj

Kosläpp 1 maj

Grevie backar 28 apr

Ottos runda 22 apr

Helsingör runt 19 apr

Krapperup-Kullaberg 14 apr

Örjabäcksleden 7 apr

Födelsedagsvandring 3 apr

Djurholmen 31 mars

Brammarp 17 mars

Skälderviken 10 mars

Vasaloppsvandring 3 mars

Rönneåtipsrunda 24 feb

Torekov 17 feb

Domsten-Viken 10 feb

Helsingborg-Råå 3 feb

Förslöv 27 jan

Hemmeslöv 20 jan

Ramlösa-Tågaborg 13 jan

Helsingör-Humlebaek 6 jan

Kronoskogen 29 dec
Söndag 20191229, årets sista söndag och EVF saknade ca 30 mil innan Jorden runt målet nåtts. Det blev en x-a vandring i vår fina Kronoskog i bra vandrarväder. Vi startade på Nya torg, gick in på Ottos runda vid Stortorget och fortsatte ner i skogen. Paus blev det vid “dagisbarnens” fikaplats vid gamla Sibirienvägen. Fortsättning på dels gula, dels vita spåret och mot slutet del av Skåneleden....

8 km blev sträckan och någon räknade snabbt ut att det fortfarande saknas några få km. Det blir upp till Måndagsvandrarna att fylla på... Fram i januari blir det firande !! Tack till Christina som guidade oss (36 personer var vi) och GOTT NYTT VANDRARÅR / Marie Louise

Karta och foton: Piia Karlsson.

Till toppen på sidan

Torekov 26 dec
Annandag Jul. Vi var 25 st. EVF:are som samlades vid Torekovs kyrka för att vandra bort julmaten. Vi började med att gå igenom den så kallade Strandparksskogen vidare igenom Torekovs campingplat, förbi Torekovs golfbana, vi vände sedan ner mot Skåneleden som vi följde tillbaka till Torekov där vi såg resterna av Torekovs Varm-badhus som brann ner till grunden natten till julafton.Väl tillbaka vid kyrkan avtackades vandringsledare för en trevlig vandring.

Vid pennan och tillika vandringsledare: Frank Larsson.

Karta och foton: Bengt Johansson

Till toppen på sidan

Tomtevandring 15 dec
Den tredje advent. 10 km med Christel och Bertil Ericsson. 35 vandringsugna samlades på Nya Torg för en tomtevandring. Och hur jag än spanade och spejade så hittade jag inga tomtar i skogen, de var i civilisationen. De jag ändå såg var 34 pigga vandrare. På fikarasten bjöds det på glögg/pepparkakor och clementiner. Tack för det. Glöggmuggen höll värmen med en fin tomtedräkt. När vi hade ett par km kvar så ändrade vädret karaktär från hyfsat till blåsigt och regn.

Text: Piia Karlsson

Foton: Piia Karlsson och Plamen Peevs. Karta: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Margretetorp 8 dec
Andra advent. Trots skitvädret idag blev vi 17 vandrare som startade från parkeringen vid Gamla Margretetorps gästis, och avverkade 9 km som på några ställen blev lite blött men det var vana vandrare så det löste sig fint.

Det blev lite av gammalt och nytt, det blev till att improvisera, då den sträckningen som var tänkt från början var inte framkomlig pga blöta stigar och skogsmaskiner som tyvärr gjort en stig helt oframkomlig. Så den sträckningen får vi testa till sommaren och då kan vi göra vandringen ett par km längre.

Ett stort tack till Er som kom trots vädret. Text och karta: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Adventsvandring 1 dec
Vi var 31 st. vandrare som samlades vid hamnen i Torekov denna soliga förmiddag för att gå vår traditionella adventsvandring . Efter Boris vår vandringsledare hälsat oss välkomna, började vi att följa Skåneleden norrut mot Gröthögarna där vi tog en kort paus. Dom som hade fika med sig drack detta. Därefter gick vi på små stigar och lite landsväg förbi Torekovs golfbana. Strax efteråt passerade vi en damm med en massa änder, vid kanten såg vi också några Higland catteldjur. Vi gick sedan in på en stig där någon hade gjort en tomtegrotta under ett vindfälle. Sedan bar det av ner till vindskyddet på Skåneleden, där Kristian och Gun-Britt hade korven färdig. Efter veder-börlig avtackning, vandringsledare och korvgrillarna, gick vi så sista biten tillbaka till hamnen. Alla nöjda med både vandring och väder. Nedtecknat av Frank.

Karta och foton: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Magnarp-Vejbystrand 17 nov
Start och mål i Magnarps hamn med Inga Johansson

Foton:Thomas Holmqvist.

Till toppen på sidan

Brammarp 10 nov
Det hade regnat på natten till söndagen, luften var fuktig och himlen hängde tungt över startplatsen Rasta Hallandsås. Men trots dessa förutsättningar blev vi 37 personer och därmed följde också att vi hade många bilar att ställa. Det visade det sig att vi fick bara stå där i max 2 timmar. Thomas Holmqvist, som var ledare för dagen, löste detta kvickt. Vi fick köra en bit till mot Skåneleden och ställa våra fordon i en skogsglänta.

Vandringen började nu mot Brammarps vindskydd, där vi enligt de ursprungliga planerna skulle ha hållit vår rast. Vindskyddet visade sig vara ett litet paradis, placerat mot ett livligt vattendrag. Det rök fortfarande i eldstaden, ett välbesökt ställe således. Det fanns gott om sittplatser. Ett bord med två fasta bänkar hade kommit dit som en skänk från ovan. Ingen i kommunen visste vem som hade ställt dit det, men den lilla möbeln var som gjord för att just bara vara där. På andra sidan den lilla bron över ån var det sittplatser arrangerat ovanpå en stubbe. Anpassad till ställets naturliga förutsättningar var det design av högsta klass. Thomas berättade att vår vandrarförening har ansvar att hålla platsen i ordning, tala om för kommunen när soptunnan skall tömmas, toapappret var slut eller vedlådan behövde fyllas på.

Vår vandring gick nu vidare över betesmarker och skog. Så småningom kom vi till vår rastplats som låg vid sidan om motorvägen. Vid det laget hade solen kommit fram med hela den lilla kraften man kan vänta sig en kulen novemberdag. Man kunde inte göra annat än njuta. Sedan delade vi upp oss i två grupper där den ena gick på asfalt och den andra på en nedlagd sträcka av Skåneleden. Vi fick lyfta benen högt över murkna stättor, fallna träd och hoppa mellan tuvor för att inte gå ner oss i vattnet. Man ser hur snabbt naturen tar över om ingen håller efter en led. Men se'n gick det uppåt över en alldeles underbar ljunghed. Anledningen att denna bit Skåneled har övergetts är att man i anslutning till den skall bygga en bro över motorvägen där endast djuren skall gå över. Man kunde lätt hålla med Thomas som undrade varför inte också vi vandrare kunde få använda bron? Som oftast är djuren i rörelse om natten eller i gryningen och då kunde vi tvåbenta väl gå där på dagen.

Vi tackade Thomas som trots parkeringsproblem ordnade en fin vandring. Text: Mona Folkesson.
Foton: Piia Karlsson och Thomas Holmqvist.

Till toppen på sidan

Lagans mynning 27 okt

Foton: Thomas Holmqvist

Till toppen på sidan

Småryd-Apelryd-Boarp 20 okt
Vi var 31 stycken vandrare som samlades på rastplatsen vid väg 115 för att under Boris ledning gå ca 11 km. Vi började med en backe upp mot Småryd. Efter lite gång på asfalterad väg kom vi in i en höstfager bokskog som vi följde fram till Erikstorps by. Där vek vi in på en liten stig där vi pass-erade Solbackens våffelkafé. Vidare över väg 115. På små stigar kom vi så ner på Skåneleden som vi följde mot Norrviken. På en fin plats på stranden intog vi matsäck, där vi såg några sälar som låg på en liten sten en bit från stranden. Sedan passerade vi Apelrydsskolan och grindarna till Norrvikens trädgårdar. Efter ännu flera backar kom vi så fram till parkeringen igen, där Boris tackades för en väl genomförd vandring.

Text: Frank Larsson. Foto: Göran Holbeck.

Till toppen på sidan

Stockamöllan - Möllerike 13 okt
Söndagen blev gråmulen, vindstilla och mild, regnet hängde i luften. Vi, 24 vandrare, samlades vid ”torget” i Stockamöllan för att ta oss runt den ca 9 km långa ”Stenbrottsrundan”. Dalgången intill Rönneå kallas ibland också för Möllerike p.g.a. de många vattenkvarnarna i området. Möllorna gav möjlighet att utveckla all den verksamhet som funnits i Stockamöllan under flera hundra år; t.ex. sädeskvarn, stampverk, sågverk, snickeri, smedja och slutligen industriverksamhet. Allt detta är numera nerlagt.

Vandringen gick till en början längs med Rönneå. Vi kom fram till Vittseröd och en klunga idyll-iska hus med halmtak. Kvarnstenar fanns inmurade i lagårdsväggarna. Vägen gick förbi mindre åkrar, ängar och blandskog, påfallande mycket ek. Därefter kom vi in i ett barrskogsområde och hittade vårt första fikaställe bland kvarlämnade kvarnstenar i ett gammalt stenbrott.

Efter lång vandring genom svamprik granskog, där marken täckts med ett tjockt lager mossa, nådde vi Bögerups gård, med anor från den danska tiden. Vi vandrade förbi ytterligare några ängar med vilande kor och var så framme vid Stenbockstenen. Vårt andra fikaställe blev i bokskogen vid minnesstenen av platsen; där Magnus Stenbock och hans här vadade över Rönneå år 1710, på sin väg mot slaget vid Helsingborg.

Efter cirka tre timmars vandring var vi framme i Stockamöllan igen. Vi passerade kanotuthyrningen, industrimuseet och Kulturfabriken, byns samlingssal.

En härlig höstvandring med lite inslag av skånsk historia! Text: Anna Lindgren. Foton: Piia Karlsson.

Till toppen på sidan

Vegeholmsvandringen 30 sep - Idag vandrade vi för 6:e gången Vegeholmsvandringen, den femte vandringen i EVF:s Vandrings-femma. Har man deltagit i fyra av fem av dessa vandringar deltar man i ett lotteri där fina priser väntar. Dragning sker på TRIVSELTRÄFFEN som är den 10 oktober, glöm inte att anmäla deltagande!!!

Vädret var uselt på morgonen, trots det blev vi 37 vandrare. Snart sprack dock himlen upp och det blev vackert och lite solsken t o m. Till mångas glädje fanns det gott om svamp i skogen, såväl ätlig som annan. Halvvägs ungefär, framför Vegeholms slott, stod Else-Marie i depå och serverade nyponsoppa och fina äpplen som Kullahallen sponsrat. Tack för det!! När vi fått blodsockret förhöjt vandrade vi vidare och nu med målet Ishallens parkering.

Tack till er alla som trotsade vädret och kom, jag fick en varm applåd som TACK….
Vid datorn / Marie Louise. Karta och foton: Piia.

Till toppen på sidan

Bilder från PeO Janssons hemsida - peokonsulten.se

Saalbach ligger i det nordvästra området av Österrike, på 1003 m ö h. Orten har på vintern slalomskidåkning och på sommaren mountainbike-åkning samt vandring.

Resan 1/9 söndag med flyg till München och tre timmars bussresa till Saalbach (ca 1000 m ö h) i högalperna, området Salzburg gick mycket smidigt. Några köbildningar förstås p g a att det hade varit ”Iron-man”-tävling tidigare på dagen i området. Saalbach visade sig vara just en sådan alpby som jag har föreställt mig. Stora, stadiga flervåningshus med konstfullt snidade träbalkonger kring hela fasaden. Ingenstans väller blommorna ner som i Österrike. Pelargoner förstås, petunior, gröna och gula växter slänger sig ner i kaskader över balkongräcken i en sådan yppighet att man tappar målföret. Dessutom ofta i ett färgval som matchar husets exteriör. På vårt hotell som ligger mitt på huvudgatan väntar en god österrikisk middag. Känslan att här kan vi trivas kommer över oss när vi går husesyn och finner två sorters bastu, en uppvärmd bas-säng och ett relaxrum med plats för en och annan yogamatta. Texr: Mona Folkesson.

På första vandringsdagen, måndag 2/9 är det dock inte väder som vi hade tänkt oss. Tunga skyar och duggregn så långt eller så kort vi kan se. Men se, Engelholmarna som inte bangar för dåligt väder samlas på torget framför Hotel Post. Där möter vi våra bergsguider Anne, Paulina och David från reseföretaget. Mycket riktigt som Anne påpekar är det bara Nordbor som möter upp till vandring i detta väder. Strax därpå tar vi liften upp till Kohlmaiskopf. Och inte är vädret bättre där, men vi är i alla fall 1794 m ö havet när vi börjar vår vandring. Så småningom delar vi upp oss i två grupper; en längre och en liten kortare. Stigen går över slippriga granrötter och från våra guider får vi tips att ta små steg med tårna i riktning vi vandrar. Inga sidokliv alltså, inte heller när man går brant neråt. Överkroppen så rak som möjligt och bröstet framskjutet och öppet. ”Tänk er att ni visar upp ett vackert smycke från Swarovski, eller varför inte en medalj” råder Anne. Längs stigarna växer blåbär och Alpens Ros, en art azalea som dock inte blommar denna årstid. Guiderna berättar för oss om bergsbranterna som lyser rött ungefär kring midsommar. Vi får komma dit då nå'n annan gång tänker jag. På väg till vårt lunchställe Wildenkarhütte kom en riktig liten mördarbacke och vi passerade en konstgjord sjö. Här pumpar de listiga Saalbachborna upp vatten som de leder till snökanoner för att fabricera snö. På så sätt förlängs skidsäsongen. Man häpnar när man hör att det är miljoninvesteringar i Euro som står längs pisterna. Saalbach och andra skidorter i dalen som Hinterglemm, Zell am See och närliggande Kitzbühlområdet räknas med sina 400 km pister till ett av de största skidområdena. Jag tror att David sa att de är nr 5 i världen. Text: Mona Folkesson.

3/9. Vaknar till en underbar dag (dagen då vi såg vart vi hade gått igår). Bussen med förväntasfulla EVF:are tog oss till Hinterglemm där vi åkte med Westgipfelbahn 2091 m.ö.h. och + 4 gr. Dagens vandring började med att begrunda denna fantastiska utsikt uppe på kullen där korset med blomsterkransen placerats som var ett minne för förlorade kamrater från 1:a världskriget. Åter igen en lektion hur vi ska gå (små små steg av......Anne våran guide). Långt bort i horisonten hägrade ett nytt riktmärke åter ett kors. Gick igenom en förbluffande vacker natur, med silvertistlar och dess glänsande silverblommor o vassa blad. De tävlade om sin uppmärksamhet med de himmelskblåe stormhattarna. Lunchen intogs på Hacklbergeralm. Ett ställe med en gigantisk utsikt, god mat och öl. Vad kan man mer önska sig, jo 2 st. svävande kungsörnar med fina formationer ovanför våran huvud. Nu var vi nöjda och vandrar mot mittelstationen där vi möts av kor och blir omkörda av cyklister. Tar liften hem för att skona våra knän och beskådar på sluttningarna slåttermaskiner i aktion. Vissa valde bussen hem, andra gick de 4 km. Tackar för en härlig dag tillsammans alla EVF:are. Inga brutna armar, ej heller ben. Text: Ingrid & Helena.

4/9. Efter att ha intagit en stärkande och riklig frukost begav vi vandrare oss iväg till Schattberg X-press startpunkt. Vi åkte hela vägen upp med linbanan till vår vandringsstart, vilket var mer än 1000 m högre upp, Schattberg-Ost 2018 m ö h. Där samlades vi och Anne hade en genomgång av dagens kommande strapatser. Vi hade vidunderlig utsikt över bergstoppar och dalgångar. Klarblå himmel, svag vind och värmande solsken. Vad kan man mer begära? Jo, vandringen! Vi delade upp oss i två grupper. Det visade sig att dagens tre rapportörer inte hamnade i samma grupp. Den kortare rutten, Floraweg på Schattberg, leddes förtjänstfullt av Pauline som visade sig ha såväl botaniska som zoologiska kunskaper vilka vi fick ta del av. Vi åt blåbär, njöt av blåbärsrisets roströda färg längs med sluttningarna. Vi såg djupblå håriga blåklockor, alpstormhatt, alpfibbla, alpsippor, röd timjan och en mängd andra arter. Murmeldjuret tittade ut från sitt bo och undrade: ”Vad hittar ni på?" Vi var 22 EVF-vandrare i gruppen som vandrade vardera ca 7,5 km med en höjdskillnad av +-400 m. Sedan vi haft kaffe-/lunchuppehåll på Limbergalm, återvände glada och tacksamma vandrare till Schattberg-Ost, efter att i behagligt tempo ha varit med om denna under-bara vandrings- och väderdag. Efteråt njöt vi av en härlig em i solstolarna. David ingick i vår grupp. Anne var turledare för 13 glada vandrare. Vi gjorde en vacker 18 km lång vandring på Pinzgauer Spaziergang med höjdskillnad på 500 m. Under vandringen såg vi både glaciärer och bergstoppar, men även vackra kor, hästar och murmeldjur. Sista backen var lite jobbig. När alla var uppe vid liftnedfarten meddelade Anne - liften avstängd! Vi gick då ner till mellanstationen i backen. Efter nedfarten åkte vi ”hem” med buss från Schmitten via Zell am See. Efter vandring i 6,5 tim var det skönt att vara åter i Saalbach. Men i morgon vandrar vi vidare! Text: Ingrid N, Lena O och Gunnar K

5/9. Vi startade med en god frukost före avfärd som vanligt. Bussen avgick 9:22 ifrån Saalbach till Hinterglemm. Väl där tog vi linbanan Reiterkogelbahn upp. Vi delades upp i två grupper som vanligt - de som skulle gå längre och de som skulle gå kortare. Jag följde med den gruppen som gick längre och relaterar därför från denna vandring. Pauline tog hand om oss idag. Anne tog den andra gruppen. Vi startade att gå vid strax efter klockan 10. Vi var 20 personer i gruppen. Det bar uppför. Målet var Reiterkogel på en höjd av 1818 meter – en stigning på 370 meter. Pauline lät oss pausa ofta dels för att dricka men även för att hon hittade svamp att plocka. Vi gick på stigar över alpängar och genom skogsparti. Vi hade nått upp till målet strax efter klockan 11. Vi beundrade utsikten som var hänförande över berg och dal. Det var ganska svalt och snart var igång igen. Denna gång nedför. Nu var vårt mål Reiteralm där vi skulle äta lunch. Vi träffade en hel del kor på vår väg nedför. Vi gick via Wetterkreutz som benämns så för att vindarna kommer från alla håll vilket kan medföra svårigheter framförallt vintertid med avstängda liftar. Nere i Reiteralm träffade vi på den andra gruppen som hade besökt ett Wellness- område i skogen ovanför restaurangen med hängmattor, bibliotek m.m. Det stod oss fritt i vår grupp att besöka området på egen hand, vilket jag dock inte gjorde. Vi satt ute på terrassen och åt vår lunch med filtar om benen. Tyvärr blev det något missförstånd i köket så att några av bordskompisarna fick sin mat väldigt sent vilket försenade oss en del. Efter lunch kunde vi göra ytterligare ett val - gå direkt till liften eller gå nedför hem till Saalbach. 800 meter höjdskillnad nedför. Jag valde det senare. Regnet hängde i luften och vi ville passera över alpängarna innan regnet kom. Några i gruppen hade lärt sig mycket god nedstigningsteknik! Vi studerade dem med beundran. Efter gräsängen kom vi ner till en brant grusväg med en hel del rullgrus. Nu gällde att tillämpa allt vad Anne lärt oss om små steg, tyngdpunkt över fötter, lätt böjda knä, tår och knän pekande åt samma håll. En liten pärs var denna nedstigning men alla kom ner utan vurpa. Efter grusvägen fortsatte vi ner på en asfaltväg som gick i serpentiner tills vi nådde gång- och cykelstigen mellan Hinterglemm och Saalbach. Då hade vi ca 2 km plan väg kvar till Saalbach. Nu kom regnet. Vi gick bredvid den brusande bäcken tills vi nådde slutmålet. Vi tackade Pauline för en fin vandring innan vi gick hem till hotellet. Vid pennan Ingegärd Persson

6/9. I dag tog vi bussen till Lengau längst inne i dalen. Det ligger på 1144 m.ö.h. där vi startade vår Almhutten-vandring med Anna på den korta och Pauliina den långa. Någon kilometer in kom vi till Der Talschuss; ett fritidsparadis för stora och små med klätterställningar, rutschbanor och hängbroar typ Upzone i hembygdsparken i Ängelholm. Efter att beskådat detta började vi vandringen uppför med härlig utsikt över området. Snart var vi vid vårt lunchställe Ossmannalm som ligger på 1464 m.ö.h. Där kom också Pauliinas grupp som varit uppe på c:a 1600 m.ö.h och vänt. Efter lunchen gick vi ner över hedarna, över små bäckar och broar och ängar med kor och en fantastisk utsikt. Anne stannade till då och då och berättade om olika blommor och blad, bl. a en blå blomma som heter Äkta Stormhatt som var giftig. Vi passerar Lindlingalm där man kunde åka med ett tåg, typ pyttetåget, ner en bit om man var trött eller hade ömma fötter. Snart var vi nere igen i Lengau där vi tog bussen tillbaks till Saalbach och där tackade vi Anne och Pauliina för ännu en fin vandringsdag. Vid pennan Thomas Holmqvist.

7/9. Högt över havet & högt över land. Speglar sig solen, regnet, luften, glaciärer och vyer från Österrikes bästa sida. Inte ett moln så långt ögat kan nå, inte en droppe regn på några dagar. Torsdagens tyrolerafton bjöds på högtryck av vår hjärtglada Fia som visade sitt rätta element. Hotellet gav god logi. Strålande vandringsguider som var väldigt tydliga och väldigt pålästa, tack till Anne, Paulina & David. Tack för en rik vecka i Saalbach, kramar från balkonghänget. Vid pennan M-B, Helene & Fia

Till toppen på sidan

Hjärnarp 28 aug - Denna varma men ändå härliga kväll, blev vi 20 vandrare som tillsammans med Gun-Britt & Kristian Kriblad satte punkt för sommarens sista Onsdagskvällsvandring. Vi samlades vid Grilleken och gick ner genom byn via Kärleksstigen för att komma fram och gå på elljusspåret.

Varma och nöjda tackade vi Kriblads för en fin vandring. Tack för i kväll. Och nu går vi vidare mot hösten. Bilder och text: Piia Karlsson.

Till toppen på sidan

Konstrundan 21 aug

Foton: Thomas Holmqvist.

Till toppen på sidan

Simlångsdalen 18 aug - Vi var 22 vandrare som samlades vid Simlångsgården för att under Boris och Franks ledning gå vita spåret. Vi började med att gå en kortare sträcka på den asfalterade vägen mot Lidhult för att efter en kortare sträcka svänga av på en mindre skogsväg och sedan en mindre stig upp mot byn Håralt. Strax efteråt passerade vi Håraltssjön som vi gick runt. Vi intog andra kaffepausen vid en gammal Skvaltkvarn. Efter att gått på en smal stig kom vi fram till utgångspunkten samtidigt som regnet började falla. Väl framme avtackades Boris och Frank för en väl genomförd vandring.

Vid pennan Frank Larsson. Karta: Bengt Johansson. Foton: Bengt Johansson och PeO Jansson.

Till toppen på sidan

Ven 13 aug - När man tittade ut genom fönstret i morse så regnade det och inte lockade det vandring på Ven. Dock var vi 12 st. som träffades utanför färjeläget i Landskrona. Avfärd med båten till Ven kl. 10 och efter en halvtimma var vi på Ven.

Vandringen började uppför backen och där stod många outhyrda cyklar men vi ska ju gå så dessa brydde vi oss inte om. Vi fortsatte åt sydväst och gick genom böljande sädesfält. När vi kom över till Danmarkssidan av Ven beundrades utsikten. Därefter fortsatte vandringen mot fikapaus i närheten av Tycho Brahemuseet.

Nu var vi ute på stora vägen som vi följde en sträcka och svängde mot S:t Ibbs kyrka. När vi närmade oss kyrkan så var det några som gick dit och de andra ner till Kyrkbacken. Här tog vi en lite längre paus. Några köpte makrill och annat gott att äta. Härefter fortsatte vi vandringen mot nordväst och uppför en häftig backe. När vi gick längs Öresund betraktade vid utsikten både mot Danmark och Sverige. Hela sträckan tillbaka mot Bäckviken är väldigt vacker längs havet.

Tillbaka i Bäckviken har vi vandrat Skåneledens 12,5 km runt Ven. I väntan på båten som avgick kl. 15.00 så åt en del glass och andra korv med bröd. Det var ett fantastiskt vandringsväder, dock ibland regnjackor på och ibland av men det var inte mycket regn vi fick på oss.

Vid pennan: Gun-Britt och Kristian Kriblad. Foton: Thomas Holmqvist.

Till toppen på sidan

Köpenhamn 9 aug - Brita och jag kom via Helsingör till Huvudbangården där vi två välkomnades av Ole Riis och trettioett Engelholmare. Snabbt ner till perrongen och med S-tåg till Fisketorvet, ett nytt köpcenter där man säkert kan få allt förutom just fisk. Men den stora ljuskronan i entrén bestående av små glänsande fiskar vittnar om platsens historiska bakgrund.

Här fick vi av Ole veta att vi nu hade lämnat Själland och befann oss på ön Amager. Hela det stora området med lägenheter och kontor byggda på grunder av gamla magasin från tiden före containertrafiken, då skepp lossades på kajerna och gods behövde lagras. Här hade man gått varsamt fram och sparat gammalt murverk och fasader. På landsidan ligger ett kulturcenter med dansgolv mot vattnet. Kom att tänka på hur fint det hade varit här med en stilla tango i aftonsolen.

Men nu fångades vår uppmärksamhet av Vor Frelsers Kirke, ni vet kyrkan där man kan gå runt, runt utanpå tornet tills det plötsligt är stopp. Vi gick nu över Knippelsbron mot Själland igen och ner mot Biblioteket den Sorte Diamant. Det är en imponerande futuristisk skapelse av svart marmor. Vi passerade denna, den nya delen som är sammanbyggd med det gamla bibliotek från 1906. På baksidan i en vacker park med springvatten och stora, djupblå afrikanska liljor åt vi vår medhavda lunch. Och se, var det inte den store filosofen och vandraren Sören Kierkegaard (1813-1855) som stod staty där. Han som i sina dagböcker skrev att han har författat samtliga sina verk gåendes. Vandringarna på Köpenhamns gator var hans stora dagliga nöje. Just här någonstans fick jag uppdraget att skriva dagens vandringsberättelse. Utan några jämförelse i övrigt gick också jag från detta ögonblick omkring funderandes hur jag skulle skriva och lägga upp dagens berättelse. Det är väl det de syftar på när man i vetenskapliga artiklar läser att det inte bara är bra för kroppen utan också för knoppen att röra på sig.

På andra sidan parken kom vi sedan mot det ursprungliga Kgl. Biblioteket som bara hade en våning med böcker. I nedervåningen hyste man kanoner. Nu kom vi strax till Christiansborg, där idag den danska riksdagen, Folketinget, håller till. Om denna komplexa byggnad kan man säga mycket och vår kunnige guide Ole upplyste oss att efter bränder och förstörelse är det tre gånger man har byggt upp detta Christiansborg som från början hette Köpenhamns Slott. Idag när man står framför Christiansborg med sikte mot Thorvaldsen museum ligger det en båge med jättestora granitkuleblock. Det är dagens tribut till säkerheten. T.o.m. en stor lastbil med terrorister skulle ha svårt att forcera dessa hinder.

Nu kom vi ner mot Nyhavn och där var det inte bara vi som var turister. Vi avvek mot vänster och hade vattnet på höger sida. Vår blick fångades nu av den eleganta operabyggnaden och framför oss en brun, något klumpigare teaterbyggnad med 3 scener som heter Skuespelhuset. Därifrån fortsatte vi mot Ofelia Pladsen där just ett stort, gammalt ryskt segelfartyg höll på att lägga till. Nu var det inte långt till Kastellet och Svenska Skt. Gustavskyrkan.

Här tackade vi och tog farväl från vår utomordentligt kunnige guide Ole Riis och tog sedan tåget från Österport. Brita och jag tog ett välbehövligt dopp på 7 meters djup från badbryggorna som är utlagda vid Islandsbrygge som vi passerade tidigare på dagen. Själv funderar jag också på en vandring i stadsdelen Vesterbro, Fredriksberg-Have, lite av Söndermarken och Carlsberg. På gensyn 2020.
Text: Mona Folkesson

Till toppen på sidan

Utvälinge-Farhult 7 aug - Någon timme innan utsatt starttid så regnade det på tvären. Men när gubben spejade på Göran och de 10 som hängde med från Utvälinge mot Farhult, så sken solen. Vi såg både sälar och tumlare och dagens blomma blir Såpnejlikan som man kan göra schampo av. Fikan höll vi i Häljaröds hamn, där blev en Svensk bild. När vi kom fram till Farhult så skulle vi hälsa på hos Mölle-Sven och se hur han hade det i sin mölla. Och vad händer när vi väntar på bussen? Jo, det börjar regna.

Text: Piia Karlsson. Foton: Piia och PeO

Till toppen på sidan

Knäbäckshusen-Simrishamn 6 aug - Vi var totalt 16 vandrare från HHVF och EVF, som vandrade 15,5 km här utmed kusten denna fina sommardag. En del hinder på vägen hindrade inte oss, lite äventyr är trevligt. Första fikan intogs vid Knäbäckshusen, andra på stranden efter Lilla Vik där det även blev tillfälle för bad för dem som önskade och så avslutade med stekt sill, potatismos och glass i Simrishamn.

Vandringsledare Maj-Britt och Kerstin. Vid pennan: Maj-Britt. Karta och foton: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Båstad 4 augusti Vi var 22 st. med Frank som vandringsledare, som gick Kustslingan i Båstad medsols denna sol-iga lagom varma söndag. En del bilade och några tog tåget till den nya stationen i Båstad där starten gick. Vi började att följa Stensån där vi såg en svan-familj med tre stora ungar som ännu inte fått den vita färgen. Vidare mot Malens Havsbad där vi följde Laholmsbukten norrut och bakom Agnetha Fältskogs sommarvilla. Efter knappt 5 km var det dags för fika på en fin plats med gått om bänkar och toaletter.

När det var avklarat gick vi en bit in i Laholms kommun, lämnade havet, gick upp mot Allarp och se'n tillbaks mot Hemmeslöv. Där blev det fika nummer 2 på en jättefin grillplats och lekplats, under överseende av en vaken uggla. Se'n tog vi sikte på några höga byggkranar vid stationen som var start och mål för dagen.

Där tackades Frank för en fin vandring. Text, karta och foton: Thomas Holmqvist. Foto: Helena Wester.

Till toppen på sidan

Munka Ljungby-Hillarp 31 juli - Här gick vi veckans onsdagsvandring 190731 med Anna L som ledare. Regn hela dagen, välkommet, men på kvällen höll det upp och vi var 25 EVF:are som följde Anna...Start vid Munka Allköp och en fin tur vid Rössjöholmsån, laxtrapporna, motorbanan och inte minst fika vid dammarna. Ca 7,7 km senare var vi tillbaka.... / Marie Louise
Foton: PeO Jansson och Thomas Holmqvist.

Till toppen på sidan

Hilleröd Danmark 30 juli

Foton: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Kullaberg 28 juli - Vi var bara 11 personer som kom till Mölle för dagens vandring. Inte någon alls från Helsingborg till exempel. Folk jobbar, har gäster och tycker att Kullaberg är för jobbig i värmen med sina stigar upp och ner. Men värmen var inte alls svår, solen var inte framme förrän korta stunder på västra sidan. Men precis som det på vintern är svårt att bedöma i förväg om stigen kommer att vara halkig så vet man inte på sommarn hur värmen slår.

I Mölle tog vi stigar uppåt och passerade vägen där vaktstugan ligger. Nu kom vi över på östra sidan av halvön. Utsikten mot Skälderviken var hissnande men idag inte så klart att vi såg landmärket Torekovs kyrka. Väl framme vid fyren mötte vi många människor som hade tagit sig dit med bil och buss och man blir glad att se att så många vill se detta vackra, dramatiska landskap Kullaberg. Vi lät inte lite regndroppar förstöra vår rast på Kullen med utsikt över bergsklättrarna som hängde i repen på berget mittemot. På väg genom fårahagen mot Mölle kom en rejäl skur. Dock var det i mitt tycke ingen mening att dra på regnkläder eftersom jag ändå var våt av svett. Det sägs för övrigt att det ska vara nyttigt att svettas. Så småningom kom vi på, vacker i sten huggen, stig ner till havsnivå där jag avtackades. Kort därpå följde för min del ett välgörande dopp på Dambadet.

Tack mina vänner! Mona Folkesson. Karta och foton: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Vulkanvandring 23 juli - Här är kartan över dagens vandring i JÄLLABJÄRS naturreservat. Vulkanvandring som Bertil ledde. 23 EVF:are var vi som gick 11 km. Det var en fin tur och lite fel vägval gjorde inget, det var bra med pulsökningen i backarna och jättefin skog...

Tack till Christel och Bertil !! / Marie Louise.
Foton: Piia Karlsson.

Till toppen på sidan

Veberöd-Knivsåsen 16 juli

Karta och foton: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Vejby Ängar 14 juli - med PeO Jansson

Foton: Kjell Fjellsén.

Till toppen på sidan

Mölle 10 juli - I det perfekta vandringsvädret samlades 26 njutningslystna vandrare vid Mölle station för att vandra knappt 8 km. I kväll ska vi bara njuta, uppmanade oss ledarna Lotta och Ingrid. Och det var inte svårt när vi upplevde den fantastiska naturen, molnfri himmel, glittrande hav och vackra blåklockor i mängd. Även de många korna av okänd blandras tycktes ha det skönt. Vi vandrade i Möllehässle naturreservat och när vi närmade oss Lerhamn tog vi en välförtjänt rast. Vandringen fortsatte genom ett pittoreskt Lerhamn och tillbaka på en lättgången grusväg, även den med fina vyer och betande djur, den här gången välmående får.

Stort tack Lotta och Ingrid för en perfekt vandring!
Vid pennan: Anneli.
Karta och foton: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Laxbro 9 juli med Karl-Erik

Karta: Bengt Johansson. Foton: Bengt Johansson och Thomas Holmqvist.

Till toppen på sidan

Möllans dag 7 juli - med Bertil Ericsson.

Foton: Kjell Fjellsén och Thomas Holmqvist.

Till toppen på sidan

Malmö-Hälsans stig 2 juli - Vi var 21 personer som vandrade runt i blåsten på Ribersborg och parkerna i Malmö. Det var väl 10 av oss som åkte hem över Eslöv, Teckomatorp m.fl. När vi bytt tåg och stigit på Pågatåget i HBG så kom det på högtalarna, att det var tågstopp i Kattarp p.g.a. det var folk på spåren, så vi hoppade på Öresundståget för det skulle gå annan väg. Det visade sig att det funkade, med det åkte vi Hasslarp och Åstorp genom Spannarp till Ängelholm. En tur som nog ingen upplevt tidigare, och bara 30 minuter sena.
Text och foton: Bengt Johansson

Den blåsigaste av blåsiga tisdagar åkte vi till Malmö. Där hälsade Alfons och Bengt Johansson oss väl-komna till dagens vandring längs Hälsans stig. Vi gick genom Kungsparken och Slottsparken mot Ribban. Därifrån hade vi vinden i ryggen på tillbakavägen. Den första statyn heter för dagen passande Vinden. Den andra statyn, som kunde varit en vandrare, var Fransuell som var grundare till Malmöhamn. Möllan och Kronprinsen och Turning Torso, skymtades också. Bengt och Kerstin tackades för en fin vandring.
Text och bild: Piia Karlsson

Till toppen på sidan

Tåstarp - Gånarp 30 juni - med Else-Marie Svensson.

Karta och foton: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Båstad - Axelstorp 26 juni - med Kjell Fjellsén.

Foton: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Rydebäck - Råå 25 juni - med Rune Olsson

Karta och foton: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Magnarp-Vejbystrand 23 juni - Vi var 49 personer som startade vid hamnen i Magnarp. Det var ett strålande väder, vindstilla, ca 18-20 grader.

Vi följde först Skåneleden mot Björkhagen. Stigen går mycket nära havet och ramas in av vinpin-ade träd. Väl framme i Björkhagen svängde vi åt vänster och gick tillbaka på cykelstigen genom Magnarps-skogen till Magnarp. När vi kom ut ur skogen höll vi höger upp på en grusväg som kommer fram på asfaltvägen mellan Vejbystrand och Barkåkra. Här gick vi en kort sträcka i riktning mot Barkåkra tills vi kom fram till en grusväg åt vänster ner över åkrarna som gjorde en 90 graders böj och kom fram vid Magnarps skola. Vi fick vänta på några kor som skulle korsa vägen (koövergång).

Vi fortsatte på cykelstigen på andra sidan vägen och svängde sedan in i skogen efter skolan och dagiset. Vi följde sedan en skogsstig ända ner till före detta Sommarsol och kom ut på Italienska Ängen där vi åt vår medhavda fika. Här fanns gott om bänkar både i skugga och sol. Vi korsade sedan Skogsvägen och gick sedan in i Trollskogen och kom fram vid KVS, gick tvärs över vägen, vek ner Sjövägen mot hamnen och följde sedan Skåneleden tillbaka mot Magnarp.

Vid pennan: Ingegärd Persson. Foton: Helena Wester.

Till toppen på sidan

Arild 19 juni

Foton: PeO Jansson

Till toppen på sidan

Karta och foton: Bengt Johansson

Till toppen på sidan

Hallands Väderö 16 juni - Vi var 37 st. vandrare som denna något blåsiga morgon gick ombord på Nanny för färd ut till Hallands Väderö. Väl framme hälsade Boris oss välkommna. Vi började med att gå nordvästut mot fyren där vi gjorde ett kortare stopp. Vi fortsatte sedan söderut mot gamla skogvaktarebostället som i dag är ombyggt till Dagmars kapell. Därefter gick vi genom Söndre skog där vi såg Engelska kyrkogården samt den så kallade Kungseken.

Väl framme vid Sandhamn tog sig vissa ett uppfriskande bad medan andra nöjde sig med en glass. Alla var överens om att detta borde vara en årlig vandring.

Vid pennan: Frank Larsson. Karta och foton: Piia Karlsson.

Till toppen på sidan

Kullaberg 9 juni - Vi var 19 personer inklusive vår ledare Kalle, som hade samlats vid Mölle busstation. Vädret var något svalt och lite blåsigt men det var uppehållsväder. Vi gick i skogskanten på en härlig stig förbi Mölles kapell och vidare upp till Domarringen som består av en samling stenar samlade i en cirkel. När vi väl kom upp för den ganska branta backen, belönades vi med en vattenpaus.

Vi fortsatte sedan på stigar i bokskogen. Lite tveksamheter uppstod om vägen upp till Håkull, högsta punk-ten på Kullaberg, men så småningom fann vi rätta vägen. Nu stod vi inför en ännu brantare backe till synes utan slut. Vi kämpade oss uppför - var och en i sin takt. Alla klarade utmaningen! Väl uppe hade himlen spruckit upp, och vi såg långt både mot Skälderviken och Öresund så väl som en remsa av danska sidan. Härligt att sitta däruppe och äta sin medhavda matsäck med denna fantastiska vy för ögonen. Vi blev svalkade av den friska vinden.

Efter vår fikapaus tog vi en annan väg ner och när vi kom ner för backen uppstod igen lite osäkerhet om vägen. Telefonerna användes för att orientera oss om rätta vägen ner. Så småningom hittade vi en alldeles perfekt stig ner mot Mölle. Vi kom fram vid Mölle kapell igen och sedan var det ingen som tvivlade på vägen. Vår vandring hade tagit ca 3 timmar - en härlig tur! Kalle avtackades innan vår hemfärd i bil mot Ängelholm påbörjades.

Vid pennan: Ingegärd Persson. Karta och foton: Piia K.

Till toppen på sidan

Torekov - Dagshög 5 juni - Vi var 18 st. vandrare, som denna varma och soliga kväll samlades vid Torekovs kyrka för att under ledning av Frank gå till Dagshög . Väl framme vid gamla stenbrottet fikade vi för att ta en runda runt brottet i hopp om att få se näckrosor men tyvärr fanns det bara två små knappt utslagna. Därifrån följde vi Skåneleden tillbaka till Torekov där vi avslutade kvällen med en god glass. Tillbaka vid kyrkan blev Frank vederbörligen avtackad.

Vid pennan och tillika kvällens vandringsledare: Frank Larsson. Karta och foton: Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Vieåleden 2 juni - Denna soliga söndag samlades vi 19 stycken vid Hörlinge ängar för att vandra Vieåleden med Anita och Bert. Det kom till att bli en jättefin vandring. Över stättor och genom beteshagar och fina skogar. Efter ca halva sträcka så blev det fikapaus vid Skeingeborg med fin sikt utöver Skeingsjön.

Vid stranden på Borgön så ligger resterna av en av Skånes märkligaste borgar. En åttakantig ringmur som omsluter en borggård på ca 40 meter i diameter. Murarna var ursprungligen ca 5 m höga. Trolig byggherre var biskop Absalon på 1100-talet, som enligt teorin säger att den uppförts för att markera biskopens makt-övertagande av Skåne. En annan teori var att borgen utgjorde kontrollplats för produktionen av järn och tjära. Muren grävdes fram och restaurerades 1949-1950.

Efter fikan så blev det dragbanan som vi fick veva så vi kom över Helge å. Nöjda med dagens 12 km så avtackades Anita och Bert, för en härlig Vandring.

Text och bild: Piia

Till toppen på sidan

Djurholmen 22 maj - Vid Djurholmens parkering samlades 25 st. vandrare för dagens övning. Vandringen började på en liten skogsväg och sedan gick vi in på Mosstigen. Ute på mossen var det några av vandrarna som klättrade upp i utsiktstornet och försökte lura i oss andra att det stod en älgfamilj längst bort på mossen. Vandringen fortsatte över mossen på spångar, som idag var torra och fina att gå på. Sedan fortsatte vi på ett par skogsvägar. Fikapausen intogs i en bokskogsbacke och som på beställning hade några träd trillat så vandrarna satt på lång rad på liggande stammar. Därefter gick vi vidare på stigar och kom fram till torpet Djurholmen. Väl tillbaka på röda slingan gick vi genom bokskog och fin natur ner till bäcken som vi följde en sträcka. Sedan kom den utlovade rejäla backen. Väl uppe och efter en liten paus var det inte så långt kvar till parkeringen och då hade vi gått 7,5 km.

Vid pennan: Gun-Britt Kriblad

Denna kväll var vi 25 vandringssugna som startade vid Djurholmen och gick mot Mossestigen. Några passade på att klättra upp i fågeltornet för att kolla utsikten, se'n blev det vandring på spängerna. Vi trampade på fina stigar/vägar och träden silade kvällssolen. När vi kom tillbaka till parkeringen så hade vi gått 7 km och Kriblads tackades av 25 nöjda vandrare.

Bild och text: Piia

Till toppen på sidan

Margretetorp - I råkallt och lite fuktigt väder samlades 27 st. vandrare vid Margretetorps skola för dagens övning. Eftersom starten var på en lägre punkt så bar det mest uppåt i början. Skjutbanan i Margretetorp passerades och efter en stund kom vi fram mitt i ”mördarbacken”, vilket vi gick uppför. Väl uppe är där en fantastisk utsikt om vädret hade tillåtit detta; vi fick bara tänka detta. Vandringen fortsatte på lite olika stigar och sedan bar det mest utför och på många ställen hade det varit positivt med ett klarare väder. Kullaberg kunde skymtas. Vandringen avslutades med att snirkla runt på småstigarna längs Kägleån vid Margretetorps Gästis.

Vid pennan Gun-Britt Kriblad. Karta: Bengt Johansson. Foton:Piia Karlsson.

Till toppen på sidan

Prins Bertils stig 19 maj

Magnus Westerberg och Göran Ahlberg samlade ihop 39 vandrare på parkeringen i Grötviks hamn, innan kosan ställdes norrut längs kusten mot Tylöhus. Vädret välkomnade oss med sommarvärme och drickapaus-erna var välkomna efter att ha skuttat över stenhällarna. Utsikten bedårade oss med sitt solglittrande vatten. Den traditionella fikapausen togs efter 5 km och det smakade ljuvligt som vanligt. Tillbakavägen på skogsstigarna skänkte också mycket ro och glädje i naturens egen kyrka. 11,5 km avverkades innan vi var tillbaka vid bilarna.

Text: PeO Jansson. Foton: Bengt Johansson, Thomas Holmqvist och PeO.

Till toppen på sidan

Ränneslöv 15 maj - 38 st. "rolösa" vandrare samlades vid Ränneslövs kyrka för att gå 8 km denna fantastiska vårkväll. Solen lyste på vår färg-glada klädesdräkt, fåglarna kvittrade med alla dess olika läten och vinden hade lagt sig. Vi passerade kyrkan som återupp-stod år 1872 i sitt nuvarande utseende och där vilar Carl Ivarsson som bildade lantmannapartiet 1867. Vår vandring gick på naturstigar längs med Smedjeån med sitt lungt flytande vatten omgärdat av dessa gula vackra Kabbeleka som lyste ikapp med solen och oss.

Vi fick äran att ta del av Anders Öhlunds fantastiska alster i hans utställningslokal. Han är en känd profil i Halland bl.a. och arbetar med ädellövträd (främst alm). Ett mycket intressant besök som fängslade många. www.olunds.com
Fikapausen intogs på en gräsmatta intill ån. Väl framme vid kyrkan kände vi nog alla att sinnesron hade infunnit sig. Mycket bättre än så här kan det nog inte bli en majkväll. Tack alla som kom.

Vid datorn Ingrid. Karta: Bengt J. Foton: Bengt J och Thomas H.

Till toppen på sidan

Åkulla bokskogar 12 maj - Söndagmorgon 08.02 startar Anders på Vision sin fina buss full av förväntansfulla vandrare, 38 till antalet, å resan bar i väg till Åkulla bokskog och Bexells talande stenar. Detta ligger i Torstorps skog Grimeton , Halland .09,30 släppters vi av vid Skärbäck parkering å vandringen kunde börja. Första fikan tog vi vid Kalvsjön, åsen var det bara att traska på. När vi så småningom träffa på stenarna kunde man läsa olika sentenser som -att försaka är svårt att rätt njuta är ännu svårare- eller -den största njutningen som icke medför någon afsmak är hvilan efter arbete.- Det lär finnas 625 namn och 165 sentenser men alla har inte återfunnits. Ja de va en härlig vandring i skogens skira grönska å solen på himlen. Efter 11,5 km vandring var vi tillbaka vid bussen igen å färden styrdes mot Björkäng Vägkrog där vi fick en delikat middag. Då alla var mätta å belåtna åkte vi vidare mot hemstaden å ett stort Tack riktades till PeO, Thomas och busschauffören Anders för en fantastisk trevlig dag. Else-Marie Svensson

Vi var 38 Evf:are som for åsta med bussen mot Åkulla bokskog och Bexells talande stenar. Bexell (1831-1900 ansågs vara en framtidsman. Han lät med hjälp av några stenhuggare rista in kloka ord och talesätt på klippväggar och stenar. 1:a fikan hölls vid Kalvsjön. Vi passerade några fler sjöar bl.a Skärsjön. Detta var en härlig naturupplevelse som Thomas Holmqvist & Peo Jansson tog oss med på. Den fina vandringen avslutade vi med "kunglig" middag på Björkäng. Piia Karlsson

Allt fungerade smidigt och bra. Till och med vädergudarna var med oss, även om det kom några skrämseldroppar efter första halva kilometern. Anders från Visioni rattade dessförinnan skickligt bussen på de stundtals smala vägarna. Thomas gick mest i täten med kartan i högsta hugg, något förbryllad emellanåt, men inte ett steg vilse på hela rundan. Andra halvan av vandringen var vackrare än den första, men också mer krävande över stock, vatten och sten. Inte ett kvirr hördes dock i ledet. Vi var snabba på de dryga 11 kilometrarna och kom en timme för tidigt till värdshuset. Inga problem! Den proffsiga personalen fixade lunchen till oss på bästa sätt. Hemma vid Stadshuset igen vid 16-tiden och uppgörelsen i Premier League kunde följas av undertecknad. PeO Jansson

Karta: Bengt J. Foton: Bengt J och PeO J.

Till toppen på sidan

Lergöksvandringen 8 maj

Karta och foton: Bengt Johansson

Till toppen på sidan

Koarp-Rössjön 5 maj - Några kom från EVF, några från HHVF; totalt blev vi 17 vandrare som gick en strapatsrik vandring på 18 km. I strålande sol började vi vandringen i vacker natur ner till Rössjön, där vi tog dagens första fika. Färden gick vidare, 3 gånger fick vi korsa Trollabäcken innan vi nådde Snapphanestallarna där vi tog en längre rast och njöt av den fina omgivningen. Så vandrade vi vidare och eftersom de sista km skulle innebära asfalterad väg, gjorde vi annat val; vi slapp asfalt istället blev off pist och allt vad det kan innebära, men vi kom fram till bilarna och alla var nöjda och glada.

Vandringsledare och vid pennan, Maj-Britt Svensson. Foton: Maj-Britt S och Karl-Erik S.

Till toppen på sidan

Kosläpp i Skottorp 1 maj

Karta: Bengt. Foto: Thomas.

Till toppen på sidan

Grevie backar 28 april - Aprils sista söndag var vi 18 st. tappra vandrare som denna regniga dag samlades vid transformatorstationen i Killebäckstorp för den årliga backsippsvandringen. Tyvärr var backsipporna nästan utblommade. Första stoppet var vid den gamla dansbanan. Efter ett antal spångar gick vi över för att komma till det gamla torkhuset för tobak.

Efter efterlängtad fika vid Willab gick vi tillbaka till Killebäckstorp, där Boris och Frank avtackades för en väl genomförd men dock lite blöt vandring.

Vid pennan: Frank


"Det regnar och regnar, himlen är grå. Inom mig så är känslan blå..." sjöng Olle Jönsson, medan jag packade och klädde mig för dagens vandring i Grevie backar. Vi var 18 tappra regntrotsare som startade vid transformatorparkeringen strax innan Killebäckstorp. Först upp för att beskåda backsipporna, som nästan var utblommade, för att sedan med glatt humör ta oss runt och upp och ner med Boris i spetsen. En sväng runt Lindabs anläggning blev det också och fikapaus vid Willab mitt emot idrottsplatsen i Grevie. Stort tack till bröderna Larssons goda guidning, utlyste Christina då vi var tillbaka vid bilarna och vi applåderade gärna detta.

Text: PeO. Foton: PeO och Thomas.

Till toppen på sidan

Ottos runda 22 april

Till toppen på sidan

Helsingör runt 19 april - Vi blev ett gäng på 20 EVF:are som mötte upp på Knutpunkten för att åka över till Helsingör.

Bo Robertsson ledde oss ut i det blå på en fin runda där vi möttes av vårgrönskan. Efter ca 15 minuters vandring blev det ett kortare stopp för att lätta på klädslen och fylla på med lite vätska.

Se'n fortsatte vi igenom Kung Peders Park. Bilderna får tala för sig själva.

Text & Bild: Piia.

Till toppen på sidan

Krapperup-Kullaberg 14 april - I strålande solsken samlades det 43 st. vandrare vid Krapperups parkering. Vi gick genom parken och ner till Lerhamn där vi vände in på Paradisvägen som förde oss till Mölle Fälad. Med detta fina väder också så kan man väl säga att vi hamnade i Paradiset.

Lunchpausen intogs vid den gamla lastrampen till Mölle station. Många satt där och dinglade med benen, men sedan skall man ju upp igen. Vi fortsatte sedan till Mölle kapell och gick på en stig längs foten av Kullaberg och då kommer man så småningom fram till Kockenhus. Därefter fortsätter vi ner till "stora" vägen och vänder ner mot vattenmöllan och går på den gamla banvallen för att så småningom svänga in mot Krapperup igen.

En härlig dag med ett härligt väder och härliga vandrare.

Nerskrivet av Anita o Bert. Foton av PeO och Bengt. Karta: Bengt.

Till toppen på sidan

Örjabäcksleden 7 apr - Bertil Ericsson ledde dagens vandring som bestod av 37 glada vandrare. Härligt väder och många vackra vårblommor som vårlök, svalört och vitsippa.

När vi kom fram till Nöttaskogen vankades det grillad korv med bröd. Grillmästare var Christel Ericsson med barnbarn. Traditionen med korvgrillningen kan hållas vid liv pga att en man som hette Sven Petterson har gett en gåva till föreningen. Det är Sven Pettersson med flera, som har medverkat till att Örjabäcksleden kommit till.

Då vi kommer fram till Ausås passerar vi Greens fruktodling som består av 300 olika sorters äppel- och päronträd. Idag är det Hembygdsföreningen som sköter om fruktodlingen. Vi passerar även prästgården som består av flera byggnader, bygdemuseum mm.

På tillbakavägen hade Bertil gjort ändringar från tidigare vandringar på denna led, så nu gick vi in på kyrkogården i Strövelstorp och tittade på Elsa Anderssons grav. Hon var Sveriges första kvinn-liga flygare och hon hoppade även fallskärm. Väl framme i Strövelstorp avtackades Bertil för dag-ens vandring som blev 11 km.

Vid pennan Anita o Bert. Foton: Kjell Fjellsén, PeO och Thomas H.

Till toppen på sidan

Födelsedagsvandring 3 april

Vandrarföreningen firade 35 år genom en vandring från stadens centrum till Havsbaden och åter. Karta: Bengt Johansson. Foton Thomas Holmqvist. Låttext: PeO Jansson.

Till toppen på sidan

Djurholmen 31 mars - 26 vandrare samlades vid Ugglehult skola denna ganska blåsiga och soliga söndag. Första delen av vandringen gick det en hel del uppåt i fin natur, utmed porlande bäckar, tills vi nådde Djurholmen. Där smakade det gott med fika och med nya krafter fortsatte vi färden över mossen, sedan nerför bäckstigen och åter gick vi utmed porlande bäck.

Nu var det slut med uppförsbackarna och efter en stund nådde vi Västersjöns badplats. Här njöt vi av vad som fanns kvar i ryggsäckarna. Så återstod bara den lilla sträckan till skolan igen. Det blev 14 km.

Vandringsledare och vid pennan Maj-Britt Svensson.
Foton: Maj-Britt, PeO och Thomas.

Till toppen på sidan

Brammarp 17 mars

Karta: Bengt Johansson. Foton: Bengt J, PeO och Thomas H.

Till toppen på sidan

Skälderviken 10 mars - 58 st. vandringssugna motionärer träffades utanför ICA-Källan i Skälderviken för att gå årets första Vandringsfemma, dryga milen. Den leddes av Thomas Holmqvist.

Till skillnad från förra året fanns det ingen tillstymmelse av snö på marken. Vinden var stundtals lite kylslagen men regnet uteblev. Så tack för detta. Vandringen gick på fina stigar bakom Lindvallen där fåglarnas sång hördes tydligt. På vägar genom flotta villakvarter, ner mot havet, Skepparkroken, Björkhagen och tillbaka till Jons Udde.

Bakom Lindvallen bjöds vi på förplägnad i form av banan, kanelbulle och dricka som sponsrats av ICA-Källan. Ett stort tack till dem samt till Maria som såg till att det kom till våra magar. Det traditionella gruppfotot togs innan vi styrde kosan tillbaka till Skälder-viken.

Ett stort tack för en trevlig runda. Skrivet av Ingrid
Foton: Bengt Johansson och Thomas Holmqvist.

Till toppen på sidan

Vasaloppsvandring 3 mars - Detta är kartan över den 8 km långa Vasaloppsvandringen 20190303, med start i Sibirien och paus med blåbärssoppa och bulle vid bron över järnvägen vid Vegeholm / Utvälinge.

21 EVF-are deltog i härligt vårväder, + 8 grader och sol. Vi besvarade kluriga frågor som Gunilla och Christina ordnat och tre vinnare korades vid vandring- ens slut.

Tack till er alla som deltog....Marie Louise, vandringsledare.
Foton: PeO Jansson och Thomas Holmqvist.

Till toppen på sidan

Rönneåtipsrunda 24 feb - Idag fick 37 pigga vandrare prova på en ny variant av vandring i strålande väder. Genom samarbete mellan PeO Jansson, Ulf Örnhag och Johan Brinck blev det en skön vandring med tipsfrågor och historisk information!

Vi startade vid Nya Torg och gick till Hembygdsparken där vi fick svarslappar till tipsrundan. Sedan gick vandringen mot Skälderviken med en fin avstickare uppåt vid trapporna strax innan korset vid Luntertun. Vilken fin utsikt mot Skälderviken vi fick där! Med jämna mellanrum svarade vi på kluriga frågor.

Vid Ängvägen gick vi mot järnvägsbron över ån och följde sedan ån en bit tills det var dags för fika. Färden gick vidare mot ön Rönneholm där Johan Brink berättade den ruskiga historien om mordet på Bengt Algotsson som ägde rum i fortet där år 1360. Bengt Algotsson var bla ståthållare över Skåne. Han deltog i upproret mot kung Magnus Eriksson, men var därefter tvungen att fly till Danmark och återvände 1359 till Sverige och bosatte sig då i fortet på ön Rönneholm. Man vet inte säkert vem som dödade honom. (kan ha varit hans svåger, Karl Ulfsson......) Under 1860- och 1870-talen var Rönneholm en festplats med dansbana. Nu är ön helt igenväxt!

Vandringen gick vidare mot Hembygdsparken där vi lämnade in våra tipslappar. Vi avslutade vid Nya Torg och tackade PeO för en fin vandring med motion för både ben och hjärna!

Skrivet av Lotta Nilsson

Till toppen på sidan

Torekov 17 feb - Vi var 37 vandrare som denna dimmiga dag samlades vid Torekov kyrka där dagens vandringsledare Boris hälsade oss välkomna. Efter att ha passerat Sandlyckeskolan kom vi ut på Hanneborgsvägen som vi efter ett tag lämnade för en s.k. markväg.

Efter ett tag kom vi ut på Rotalyckevägen som vi följde fram till Anderstorpsvägen. Därefter in på Sjöbyggaregårdsvägen fram till Hansagård där nuvarande ägarens farfars morfar byggde ett utsiktstorn mellan åren 1882 till 1922.

Efter en stund kom vi fram till Påarps gamla skola, där Boris och Frank har gått i skola. Vidare genom en kohage där vi såg Broddarps vinodling. Vidare genom ett gammalt grustag över en klöveråker vidare på gång och cykelvägar tillbaka till kyrkan där Boris avtackades för en väl genomförd vandring.

Vid pennan och biträdande vandringsledare: Frank. Foton: PeO Jansson och Piia Karlsson (indianen).

Till toppen på sidan

Domsten-Viken 10 feb - 33 vandrare och borderterriern Figo traskade ca 10 km idag. Först söderut förbi Poppegården ner till minnesstenen över pestens offer 1711-1713. Därefter kustheden längs havet förbi marina reservatet Grollegrund med vilande knubbsälar. Framme i Viken passerades Niagarabäcken och Jonas Högströms konstverk 'Tur, hopp och kärlek' innan vi tog fikapaus vid hamnen.

Vi vände tillbaka strax intill badhytterna och vandrade förbi kyrkan genom Skeppargatan, Kaptensgatan, Bygatan och Niagaravägen. Vi genade genom Grå läge och tallskogen och nådde utgångspunkten just som regnet kom! Vi tackade varandra för en fin vandring i trevligt sällskap och skyndade in i bilarna.

Vandringsledarna Berit Cronberg och Anita Johansson. Foton Thomas Holmqvist och PeO Jansson.

Till toppen på sidan

Helsingborg-Råå 3 feb - Spärrade vägar, inställda tåg och flyg p g a ymningt snöfall! Detta var läget i resten av Sverige när vi började vår vandring i Helsingborg, vår välsignade hörna vid Öresund som denna dag var förskonat från is och snö. Två plusgrader och den lätta vinden i ryggen var vi 31 personer som startade bakom gamla Nicolaiskolan och styrde söderut på Landborgspromenaden och Skåneleden.

Vi passerade Gåsebäck och gömt mellan hyreshusen på Elineberg gjorde vi ett uppehåll vid gravplatsen för släkten Krook. Oscar Daniel, Carl, och Nelly med efternamnet Krook har gator uppkallade efter sig i Helsingborg. Släkten Krook var förmögen och donerade stora egendomar till vår stad. Sammanlagt 2900 hektar bl. a. strövområden på Snogeholm, Klåveröd och Fulltofta, platser vi ofta besöker på våra vandringar.

Så småningom passerade vi Ramlösa Ravinen och styrde vidare mot Ättekulla Rastplats. Därefter kom vi till Raus kyrka och gjorde uppehåll vid gravplatsen för familjen Rausing (=Tetrapak).

Vi korsade Råå-ån vid Vadstället nedanför kyrkan och gick mot Råå längs den vackra stigen som följer ån. Jag avtackades vid busshållplatsen och det gick inte många minuter tills vi fyllde bussen som förde oss till Knutpunkten. Sedan gick vi i rask takt uppför Himmelriksgränden till våra bilar.

Vid pennan Mona Folkesson. Karta Piia Karlsson. Foton PeO Jansson.

Till toppen på sidan

Förslöv 27 jan - Det var 12 tappra vandrare som samlades på parkeringen vid Förslöv kyrka och följde Ingegärd Persson på en 11,3 km runda med snöplumsande som bonus. Det blev liksom inbyggd styrke-träning från höfterna och neråt. Efterlängtad fikapaus i Förslöv linbastua och en spurt uppför backen, vars sista bit endast bestegs av tre kvinnor och tre män av det rätta virket.

Text: PeO Jansson

Vi var 12 tappra vandrare som hade mött upp denna snöiga dag. Vi började vår vandring på kyrkoparkeringen i Förslöv, fortsatte längs med Hålebäcken och gick längs med gärdsgårdarna bort mot Flickebäck. Här hade det samlats rejält med snö. Vi kom bort på Krokenvägen där vi gick in i skogen för att slippa vinden. Vi svängde efter skogen upp mot Peabs grusgrop. Vi gick så att vi återigen kom fram på Kroken-vägen. Vi gick gräsvägen förbi Gamlegård och kom fram vid Fogdarpsvägen där vi svängde vänster. En lantbrukare från trakten stannade sin traktor för att fråga vad vi var för ett gäng som var ute i detta väder!

Strax innan Margretetorpsvägen svängde vi in på Krokenvägen igen. Nu hade vi vinden i ryggen. Vi kom sedan tillbaka till Förslöv samma väg. Vi gick sedan bort till Lin Bastuan där vi kunde sitta inomhus och fika. Efter fikat gick vi upp mot Prästgårdsområdet och in i skogen ovanför. Det bar uppåt tills vi nådde toppen på ”slalombacken” och därefter neråt genom Rosenhults äppelodling och vi gick sedan inne i skogen tills vi kom fram till Förslövs skola och Kyrkoparkeringen.

Vid pennan: Ingegärd Persson

Till toppen på sidan

Hemmeslöv 20 jan med Bo Robertsson.

Foton och karta: PeO Jansson och Bengt Johansson.

Till toppen på sidan

Ramlösa - Tågaborg 13 jan - Vi var 23 st. som denna småregniga dag började vandringen i Ramlösa Brunnspark och gick in till centrum av Helsingborg.

Det började drickas brunn här för 312 år sedan, och någon deltagare vågade sig på att smaka av det järnhaltiga vattnet.

I slutet av andra världskriget kom det en hel del flyktingar som inkvarterades här, och även under Ungernkrisen 1956 kom det flyktingar hit.

Vi vandrar genom flera av Helsingborgs gröna stråk. Så småningom visar sig även solen och en blå himmel. Staden har växt sig stor under ca 100 år. Vi orkade ändå med 13 km i denna avlånga stad.

Nertecknat av Anita o Bert. Foton av PeO Jansson och Thomas Holmqvist.

Till toppen på sidan

Helsingör-Humlebaek 6 jan - Ängelholmare, Bjärebo, Helsingborgare, Bjuvsingar, Åstorpare och Monica från Malmö; samman-lagt 47 personer mötte upp till dagens vandring från Helsingör till Humlebaek. Vädret var strål-ande, +3 grader, solen flödade, vinden knappt kännbar.

Vid det gamla huset från 1577 i Helsingör berättade jag lite om Helsingörs historia och framförallt om Öresundstullen som Danskarna tog av alla båtar som passerade Sundet från år 1429 och över fyra århundraden framåt. Detta medförde en stor ökning av handeln i Helsingör. Även om tullen gick raka vägen direkt till kungen skapades det arbetstillfällen när skeppen passade på att provi-antera när de låg stilla. Det var inte förrän 1857 som tullen avskaffades. Stora engångsbelopp fick erläggas till Danska staten av världens sjöfarande nationer, från USA t. ex. 393 miljoner Dollar.

Vår promenad gick sedan i rask takt vidare längs den vackra Öresundskusten. Ett kort uppehåll hann vi dock med vid nappaträdet bakom Espergaerde kyrka. Rasten var i strålande solsken i hamnen och eftersom vi var många besatte vi nästan alla bänkar längs norra piren. I Humlebaek passade många på att besöka Konstmuseum Louisiana som hade temat Månens dragningskraft på människan - "The Moon: From Inner Worlds to Outer Space".

Ledare och skribent: Mona Folkesson. Foton: PeO Jansson och Piia Karlsson.

Till toppen på sidan


Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
266 75 Hjärnarp

Kontakt:
Tfn: 070-619 06 95
E-post: kristian.kriblad@gmail.com