Vandringsberättelser 2020

<-VANDRINGSBERÄTTELSER

Svedberga kulle 13 sep

Måndag 17 aug

Söndag 16 aug

Tisdag 11 aug

Måndag 10 aug

Tisdag 4 aug

Måndag 3 aug

Tisdag 28 jul

Måndag 27 jul

Tisdag 14 jul

Råådalen 15 mar

Skälderviken 8 mar

Laholm 23 feb

Domsten-Viken 9 feb

Helsingör-Humlebaek 5 jan

Svedberga kulle 13 sep - Här kommer en kartor från dagens vandring på Svedberga Kulle, där Göran lotsade runt 25 vandrare från EVF på en fin tur runt Kullen.

Text och karta: BengtJohansson

Till toppen på sidan

Till toppen på sidan

Söndagsalternativ 16 aug - Så här blev dagens runda i Kronoskogen; 7,5 km i varmt och vindstilla väder... Vi var 10 damer som vandrade dels Skåneleden, dels röda spåret och Ottos runda. En liten bit på stranden blev det för att kolla vattnet som var klart och fint... / Marie Louise

Till toppen på sidan

Till toppen på sidan

Till toppen på sidan

Till toppen på sidan

Till toppen på sidan

Till toppen på sidan

Till toppen på sidan

Till toppen på sidan

Råådalen 15 mars - Vi var 33 vandrare som gick i Råådalen denna lite kulna dag med hård vind och stundtals några regndroppar. Starten gick från Råå kallbadhus och ner genom hamnen. När vi kom ner på vandringsleden kände vi inte av blåsten längre. Man kan gå på båda sidor av Råån, men p.g.a. att det läggs ner en ny ledning för dricksvatten fick vi hålla oss på en sida halva sträckan.

När vi kom till Gantofta blev det till att vända och gå tillbaka till Görarps mölla där lunchen intogs. Regndroppar började falla i Gantofta, men drog bort då det var dags för lunchen. Väl åter till Råå kom vi ut i blåsten igen, men alla verkade nöjda efter dagens fottur.

Nertecknat av Anita och Bert

Till toppen på sidan

Skälderviken 8 mars - Det var 41 st. vandrare som startade vid ICA-Källan i Skälderviken denna lite blåsiga söndag.

Thomas som var dagens vandringsledare informerade att det var årets första vandring som ingår i vandringsfemman.

P.g.a. blåsten gick vi den traditionella rundan baklänges med start upp mot Valhallskogen. Vid Strandängsvägen nedanför Lingvallen blev det fika, som serverades av Maria och Else-Marie och som hade sponsrats av ICA-Källan. Ett STORT TACK för detta. Smakade bra.

Det lyste gult av påskliljor på många ställen och även vitsipporna började titta fram.

Text: Thomas Holmqvist. Karta: Bengt Johansson. Foton: Piia Karlsson.

Till toppen på sidan

Laholm Hälsans stig 23 feb - Vi var 31 glada vandrare som efter nattens storm samlades på vandrarhemmets parkering i Laholm. Starten gick igenom Gamla Laholm och ner mot Lagan. Det senaste regnandet har gjort, att vattnet var högt och överskottsvattnet forsade och dånade vid kraftverket. Vandringen fortsatte sedan längs ”Hälsans stig” fram till Glänninge sjö. Där intog vi en välförtjänst fika. Vandringen fortsatte runt sjön och avslutades i den vackra stadsparken. Våren möte oss där med krokus i ljuvliga färger.

Tack alla som gjorde detta till en trevlig dag. Lena Ottosson

1. Kraftverket, som är i Lagan och i Laholm. I hela södra Sverige är det nu höga vattenflöden.

2. 6 km av dagens vandring, gick här.

3. Lagan och Laholms kyrka.

4. Vårblommorna kommer tidigt i år, p.g.a. den milda vintern.

5. Översvämning.


Till toppen på sidan

Domsten-Viken 9 feb - Vi var 25 vandrare som på 10,2 km först tog oss söderut mot hamnen i Domsten förbi pestkyrko-gården med minnessten. Därefter kustheden förbi Grå läge och Niagarabäcken i Viken. Tidigt 11-kaffe i Vikens hamn.

Så småningom vidare norrut till Vikens havsbad. Vid rondellen vid Fortet passerade vi keramikutsmyckningen av Harry Klaj Oxenblå. Tillbakasträckan gick genom Viken centrum mot Niagaravägen och längs denna förbi Talldungen.

Under vandringen stannade vi vid två skulpturer av Jonas Högström.

Berit Cronberg, vandringsledare

Till toppen på sidan

Helsingör-Humlebaek 5 jan - Det var soligt, vindstilla och någon plusgrad när vi 36 personer startade vår Trettondagsvandring till Humlebaek. Det här med vädret vet man aldrig vad vi får ta på våra breddgrader. Särskilt inte i januari månad. Men som sagt i dag har vi önskeväder. Annat var det år 2005. På natten till söndagen rasade stormen "Gudrun". Då hade jag vandringen som jag några år tidigare hade introducerat för Friluftsfrämjandet under namnet "Trampa ner julskinkan". Det blåste fortfarande styv kuling när vi bara 5 vandrare tog färjan över sundet. I Helsingör möttes vi av en blåsvart himmel och strax därpå kom hällregnet. Då kom min man med den strålande idén att vi istället skulle ta bussen till Humlebaek och sedan vandra tillbaka därifrån. Vi var dagens första besökare på Louisiana Konstmuseum. Ingen stod i vägen för konsten. Danskarna hade ännu inte vågat sig ut. Orkan igår och bara någon vecka tidigare hade Thailand hemsökts av Tsunamikatastrofen med många offer från både Danmark och Sverige. På vår promenad tillbaka hade vi fint väder med både solsken och lätt vind från sidan. Men orkanen hade också här gått hårt åt många träd som vi fick gå runt eller kliva över.

Men nu tillbaka till dagens vandring som gick lätt och smidigt. Det gamla huset från 1577 i Helsingör verkade stå tomt och obebott och man kan bara hoppas att någon snart flyttar in och tar hand om denna pärla. I Snekkersten var vi många som passade på att använda toaletten. I samma hus fanns en bastu, livligt besökt av folk som värmde sig efter att ha vinterbadat utanför hamnen. Utanför låg 4 segelbåtar och guppade i den nästan obefintliga vinden. Danskarna är ett härdat släkte, det är trots allt den 5 januari idag. Promenaden gick vidare mot Espergaerde hamn för fika. På stranden finns ett slags friluftsmuseum där jag stannade till vid en repslagarbana. Här tvinnade man repen för fiske och sjöfart. Men där höll jag på att bli utkonkurerad av två knubbsälar som gosade på stenar bara några meter från stranden. Inte konstigt att dessa två godingar fångade mina vandrares uppmärksamhet. Framme i Humlebaek delade vi på oss. Några skulle ta bussen, 5 vandrade 7 km till, 3 personer gick hela vägen tillbaka (20 km) och 1 person passade på att besöka Louisiana.

Nu, mina vänner är det så att nästa år 2021 är det 20 år som jag utan avbrott har haft denna vandring. Jag hoppas att ni vill fira detta tillsammans med mig den 6 januari 2021.

Mona Folkesson

Till toppen på sidan


Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
266 75 Hjärnarp

Kontakt:
Tfn: 070-619 06 95
E-post: kristian.kriblad@gmail.com