Vandringsberättelser 2023

←VANDRINGS-
BERÄTTELSER

Pålsjö-Maria-Tågaborg 29 jan

Skummeslövstrand 22 jan

Össjö skogar 15 jan

Helsingør-Humlebæk 8 jan

En riktig hjärtevandring blev det minsann!

Vandring Pålsjö-Maria-Tågaborg 29 januari 2023

På parkeringen vid Helsingborgs krematorium mötte Per-Olof upp en stor grupp förväntansfulla vandrare. Vandringen gick via Pålsjö hage, med mycket nybyggnation, genom delar av Pålsjö kyrkogård, som är drygt 100 år gammal och Helsingborgs största kyrkogård. Vi passerade Ringstorp och gjorde ett litet stopp vid Sankta Annas kyrka, som är en modern kyrka med ett mycket vackert kyrkorum. Vidare genom Stattena för att sedan njuta av de ståtliga husen i Tågaborg.

Tack vare Per-Olofs morgonpigga och omtänksamma förberedelser fanns det sittplats till oss alla, 31 st, i den vackra Vikingsbergsparken, där förtäringen smakade utmärkt som vanligt.

Vi fortsatte vandringen på Landborgspromenaden förbi Pålsjö mölla, vackert belägen vid Pålsjöbäckens utlopp. Förutom den vackra utsikten över havet, kunde vi också se Pålsjö kallbadhus och krog, Pålsjö slott, Margaretaparken (Döpt efter kronprinsessan Margareta som var gift med Gustav IV Adolf.), Villa Thalassa och Villa Hevea, som ursprungligen var Henry Dunkers bostad men som fungerar som sjukhem idag.

Den sista delen av vandringen gick genom Pålsjö skog tillbaka till Krematoriet. Tack Per-Olof för en omväxlande och lärorik vandring på ca 8,5 km.

Text: Monica Ahlberg. Foton: Inga Johansson och Hans Andersson. Video: Hans Andersson.


Till toppen på sidan


Skummeslövstrand 22 januari

ALLARP - TROLLSKOGEN.
10 km med Bo Robertsson som vandringsledare. 25 vandrare fick naturupplevelser i vackert väder.

Foton och videos: Hans Andersson.


Till toppen på sidan


Össjö skogar 15 januari

Dagens vandring blev till en härlig knappt 10 km lång vandring. Vädret var på vår sida och alla fick njuta natur och även lite sol. Hans Andersson

En fin vandring, helt underbar natur helst solen mellan träden och sjön. Tack Tomas för idag. Inga Johansson

32 vandrare fick trampa Össjömark med Thomas i spetsen över 10 km. En fin naturupplevelse. PeO Jansson

Karta: Hans Andersson. Foton: 1-3 Hans Andersson. 4-7 Inga Johansson. 8 PeO Jansson


Till toppen på sidan


Helsingør-Humlebæk 8 januari

Tycho Brahe-färjan tog oss tryggt och säkert över sundet till Helsingör och snart kunde dagens vandringsledare Mona Folkesson samla den 17-hövdade skaran av EVF:are på järnvägsstationen. Bo Robertssons färgglada keps korade honom oomstridd till sisteman.

Snart stod vi framför stadens äldsta hus, daterat 1577 på fasaden. Mona föreläste om stadens historia som viktig Öresundstulluppbördsplats och därmed rikedom. Danske kungen Kristian IX lät bygga kustjärnvägen mellan Köpenhamn och Helsingör 300 år senare.

Så var vi ute ur stadskärnan och traskade på söderut längs Strandvejen med regnet hotande uppifrån och skyarna täta över sundet med vågorna inrullande med måttlig styrka mot stranden. Vi gjorde ett litet vätskepåfyllningsstopp framför Kystens Perle i Snekkersten, med information om byggnadernas forna storhetstid som hotell/
nattklubb (1952-1981) och nyskapande arkitektur, signerad Max Louw. Under 50- och 60-talen festade Köpenhamns jetset, skådespelare och musiker här till långt ut på småtimmarna. Numera inrymmer fastigheten 22 ägarlägenheter med fantastisk utsikt över Öresund och svenska sidan.

På strandängen söder därom kunde vi beskåda ugnen man kokade tjära i för fiskebåtarna, repslagarbanan och torkställningar för fiskenät innan vi nådde fram till Espergaerde Havn. Där fann de flesta av oss skydd under tak för det tilltagande regnet och en välbehövlig och välsmakande fikapaus kunde avnjutas.

Åter på vandring längs vattnet, mätta och regnklädda, eskalerade det goda humöret och samtalet, så att vi rätt som det var nådde fram till Humlebaek Havn och toaletterna där. PeO påkallade uppmärksamheten och avtackade Mona för en fin vandring på över ca 10 km. Därefter klättrade vi de 89 trappstegen upp från strandbrinken till museet Louisiana, där skaran skingrades. Några besökte museet, några tog bussen till Helsingör, medan en kvartett gick upp till järnvägsstationen och embarkerade öresundståget.

Avslutningsvis kunde undertecknad och vännen Ulf slå oss ned på restaurangen Rib House efter avlagda 13 km och summera dagens upplevelser över en god måltid, accentuerad med goda drycker.

Text och bilder: PeO Jansson


Till toppen på sidan



Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
266 75 Hjärnarp

Kontakt:
Tfn: 070-619 06 95
E-post: kristian.kriblad@gmail.com