Vandringsberättelser 2023

←VANDRINGS-
BERÄTTELSER

Järavallen 28 maj

Gökottevandring 18 maj

Vallåkra 3 maj

Backsippevandring 23 april

Ottos Runda 10 april

Domsten Norra - Kulla Gunnarstorp 7 april

Äpplerundan 2 april

Skälderviken 26 mars

Ängelholm-Errarp 19 mars

Vejbystrand-St.Hult-Lervik 12 mars

Vasaloppsvandring 5 mars

Kronoskogen 26 feb

Grevie 19 feb

Måndagsvandring 13 feb

Gånarp 12 feb

Magnarp-Vejbystrand 5 feb

Pålsjö-Maria-Tågaborg 29 jan

Skummeslövstrand 22 jan

Össjö skogar 15 jan

Helsingør-Humlebæk 8 jan

Järavallen 28 maj

Järavallens strövområde 10 km


Vandringsledare: Anna Åkerhielm

Start: 09.45

Vädret var lovande när vi samlades, 21 deltagare, och Anna hälsade oss välkomna och gav oss spännande uppgifter om platsens historia som går 7000 år tillbaka. Betydligt nyare är den invasiva vandrarmusslans intrång i områdets Saxtorpssjöar. Länsstyrelsen har låtit hälla ut salt i sjöarna och avrått från bad. Nu är musslorna döda och man kan bada igen enligt uppmärksamma tidningsläsare i vår grupp.

Järavallen ligger i Kävlinge kommun och är både naturreservat och strövområde. Det finns skog, strand och äng. Tallskog planterades på 1800-talet för att hindra sandflykt. Vi började i skogen, sådan skog som jag kallar blandskog. Det var lätt att gå där. Fåglarna höll konsert. Senare på dagen skulle vi höra både gök och näktergal. Många flyttfåglar rastar på området. Vi såg liljekonvaljer och skogsstjärnor. Vädret var fint, lagom varmt, inga kalla vindar. Det kändes som om sommaren är på gång. Efter ungefär 6 kilometer gjorde vi paus och så bra att det var en lång paus så vi hann pusta ut och äta och dricka. Vi fortsatte på ängar där det var andra sorters blommor som jag inte kan men smörblommor fanns det och ginst.

Anna fick hjärtliga applåder för gott ledarskap. Vi var nöjda med dagen och det hade Anna bidragit till. Tack Anna än en gång. Ulf påminde oss om att skicka in vackra naturbilder till en utställning under 2024. Då fyller EVF 40 år.

Text: Kerstin Nilsson


Till toppen på sidan


Gökottevandring 18 maj

Vi var 27 morgonpigga vandrare som mötte upp i tidig morgonstund på Nya torg för att, under ledning av undertecknad, tillryggalägga den 8 km långa gökottevandringen. Det var en kylig morgon, termometern visade på endast 8 grader men det var nästan vindstilla och inte ett moln så långt ögat kunde nå. Ute i Nybroskogen, när vi nått nästan halvvägs, hade Monica och Göran Ahlberg dukat upp med ägg och sill, korv och ostsmörgås. Öl och snaps dessutom för de som så önskade. Göken hördes, åtminstone av en del uppmärksamma deltagare. När vi avnjutit vår utomordentligt goda frukost fortsatte vi vandringen ut mot bryggan vid Klitterhus för att beundra den vackra vyn över Skälderviken med Kullahalvön och Bjärehalvön på ömse sidor om viken. Vandringen fortsatte sedan utmed den sedvanliga lergöksåttesträckningen, med avbrott för vattenpauser, genom Nybroskogen för att så småningom avslutas vid Nya torg. Vi sänder ett varmt tack till Monica och Göran för deras generositet med att arrangera och bekosta den goda förplägnaden.

Text: Ulf Jörgensen


Till toppen på sidan


Vallåkra 3 maj

EVF:s första onsdagsvandring denna säsong startade vid Wallåkra stenkärls-
fabrik. Bert och Anita ledde 15 glada vandrare cirka 8 km. Vi fick uppleva historia genom Berts berättelser.
Fabriken har funnits i över 150 år.

Det tillverkas fortfarande krus och krukor. Naturen bjöd på vitsippor, vårlök, violer, Sankte Pers nycklar och mycket annat vackert. Göken hördes i en skogsdunge och Gladan cirklade över våra huvuden. En helt fantastisk vårkväll.

Text och foton: Lena Ottosson


Vi blev 15 personer som samlades för att vandra denna onsdagskväll. Härligt väder med strålande solsken och tack vare svala nätter fanns det fortfarande mycket vitsippor. Första hagen längs Råån vi gick igenom, var det några nyfikna kor (ungdjur) som tyckte vi var lite intressanta. De stannade upp rätt så fort, så det blev inga problem. Vallåkra Stenkärlsfabrik grundades 1864 och är ännu i drift. Det har även funnits kolbrytning i området. Vandringen avslutades med fika uppe på Borgplatån, som förmodligen har varit en fornborg.

Nedtecknat av dagens vandringsledare Anita och Bert Nilsson


Till toppen på sidan


Backsippevandring 23 april

Grevie

"29 vandrare samlades vid entrébyggnaden till parkeringen för Grevie idrottspark. Dagens vandringsledare Boris Larsson höjde sin röst och hälsade välkommen till årets backsippevandring strax efter 09:30 och beklagade att vädrets makter inte var med honom. Snart var emellertid truppen på väg i raskt tempo, iklädda regnskyddande kläder. I regnbågens alla kulörer rörde sig skepnaderna i regndiset över det böljande landskapet. Anonyma med huvudena täckta av huvor och blicken fäst i marken, traskande upp och ner för de gräsklädda kullarna. Blötare och kallare för varje steg.

Men efter c:a 90 minuter gjordes halt och ryggsäckarna tömdes på kaffetermosar och smörgåslådor mitt på en dansbana från 50-talet. Vederkvickta av intaget och styrkta av vilostunden, traskade vi vidare, envist kämpande mot regndropparnas idoga fall.

Åter vid bilparkeringen hade 9,5 km avverkats och PeO passade på att tacka Boris för den blöta, men natursköna vandringen."

Text: PeO Jansson

Foton: Inga Johansson


Till toppen på sidan


Ottos Runda 10 april

Foton: Romana Hejl


Till toppen på sidan


Domsten Norra - Kulla Gunnarstorp 7 april

Bara ofattbara 8 personer, varav 5 från Helsingborg kom till dagens vandring. Ingen bil från Ängelholm dök upp. På Nya Torg stod Ulf och Kerstin förgäves och fick vända hem igen!

Nå, vi gav oss iväg. Jag berättade om slottet och dess många ägare genom århundraden där särskilt en byggherre sticker ut. Nere på stranden mötte vi en ryttare som i full fart sprängde fram på en vit islandshäst. En overklig syn som i sagan. Vi rastade på en plats med stenformationer som jag inte har sett någonstans på stränderna här i Skåne. Utsikten mot Kronborg var hänförande. Några fiskare stod ute i vadarbyxor och prövade sin lycka. Vi kollade båtarna som stävade genom Sundet. Anna hade en app där man kunde få reda på typ av last, tonnage, under vilken flagg de seglade och till och med hur många knop båten gick. På hemvägen såg vi hur folk höll på att sätta upp sina stugor i sommarbyn.

Göran tackade för en fin runda, men jag kan naturligtvis inte sluta fråga mig varför Engelholmarna lyste med sin frånvaro? Det var röd dag, vindstilla, sol och tvåsiffriga temperaturer mot slutet.

Jag tackar de som kom:

Anna
Brita
Elizabeth
Göran och Monika
Karin
Reidun
Ulf och Kerstin som fick vända hem från Nya Torg

Mona Folkesson
skribent och ledare för dagen


Till toppen på sidan


Äpplerundan 2 april

Det var tomt och öde när vi i två bilar från Helsingborg gled in i Bjäremetropolen Båstad. Antagligen var det sovmorgon efter en sen kväll på Peppes Bodega? Men på startplatsen i stan var det livat. 33 personer skulle gå och göra Äpplerundan med Frank.

Från gymnasieskolan bar det uppåt till Galte Stenar som har rests över varsin grav från yngre järnåldern. Bredvid ligger ett sportcenter och när det gäller Båstad menar man då förstås Tennisplatser. Vi följde sedan skyltarna med det gröna äpplet och kom så småningom förbi Öresjön och gick på vacker skogsstig längs den livliga Stensån. Vädret var soligt men kallt. Dock här och var hittade vi några förskräckta vitsippor som väntade på full sol under trädstammarna. Kirskål däremot var det gott om. Ett ogräs man inte vill ha i sin trädgård, men som kan vara gott att förvälla eller steka.

Så småningom kom vi till vackra Båstad Riviera och gick därifrån mot stadens hamn och centrum. Till vänster om oss låg fina hotel Malen och längre upp kunde man ana Båstad Centercourt. Uppe på strandbrinken gick vi förbi små badstugor i olika färger. Där fann vi också vår rastplats och var och en försökte hitta det bästa stället för max solexponering och vindskydd. Därefter bar det uppåt till Brunnsparken. Lejontrappan mellan Strandpromenaden och Ludwig Nobels Allé var under renovering för tillfället. Strax passerade vi statyn av traktens stora dotter världssopranen Birgit Nilsson i blå keramik av Ulla och Gustav Kraitz. Nu hade vi Mariakyrkan framför oss och därifrån gick vi på en mysig gata med vackra gamla, låga och välskötta hus mot vår parkering. Vi tackade Frank för en mycket fin och lärorikrunda.

Text: Mona Folkesson

Foton: Romana Hejl


Till toppen på sidan


Skälderviken 26 mars

"Söndagens vandringsfemma började med regn i luften. Men sedan blev det bra vandrarväder! Trevlig "tur" med 28 deltagare. Ett särskilt tack till ICA handlaren Vågen i Skälderviken som sponsrade oss med dryck och bananer - TACK också till vandringsledarna Lena & Christina🙈"

Text, karta, foto och video: Hans Andersson

Foton: Inga Johansson


Till toppen på sidan


Ängelholm - Errarp 19 mars

Söndagens vandring, en mycket trevlig runga ifrån Nya torg, med Tomas som ledare. Den gick ifrån torget Haradal, Errarp ängar, Pomona, Skälderviken och tillbaka till Ängelholm. Tack än en gång för en trevlig vandring.

Text och foton: Inga Johansson.

Söndags vandring den 19/3. Tack Tomas för en trevlig runda med 23 vandrare 👍

Text, foton och video: Hans Andersson.


Till toppen på sidan


Vejbystrand - St Hult - Lervik 12 mars

Söndagens vandring från Vejbystrand gick längs havet och Skåneleden mot Lervik innan vi vände åter mot Vejby igen.

Blåsigt men soligt och härligt vandrarväder för de 31 som följde med.

Tack Inga och Eva för en fin vandring!

Text: Ija Therup. Foto: Ija Therup.
Video: Hans Andersson.


Till toppen på sidan


Vasaloppsvandring i Kronoskogen 5 mars

I härligt vårvinterväder samlades 20 EVF:are på Trafikverkskolans parkering för vandringsstart, ovanligt nog på eftermiddagen kl. 13:30. Med några plusgrader i luften och med solens värmande strålar i ryggen, kändes allt väl upplagt för en trevlig tipsrunda i Christina Holmqvists och Gunilla Jingborgs regi.

Sträckningen utgjordes av enligt Skåneleden - Röda spåret och Gula spåret enligt Hans Anderssons karta här bredvid.

Christina och Gunilla hade satt samman 12 kluriga frågor, som skulle visa sig bli utslagsgivande. Dessförinnan hade vi efter cirka halva sträckan utspisats med blåbärssoppa vid fikastoppet på rastplatsen i "Sibirien".

En av deltagarna råkade snubbla över en lömsk trädrot, vilket åsamkade henne ett sår i pannan, näsblod och en sprucken läpp. Tursamt nog i sammanhanget verkade damen i fråga inte ha skadat något annat och efter omplåstring verkade hon må relativt bra.

Vid återkomsten till startplatsen hade 7,5 km avverkats och svaren levererades. Undertecknad hade turen att pricka in 10 rätt, Marianne Sandberg kom tvåa med 9 rätt och Thomas Holmqvist trea med 8 rätt. Samtliga belönades med varsitt presentkort.

Stort tack till Gunilla och Christina för en fin runda med gagn för både kropp och själ.

Text: PeO Jansson. Foton: Hans Andersson. Video och karta: Hans.


Till toppen på sidan


Kronoskogen 26 februari

9,3 km. Söndagens vandringen i ett underbart väder, med trevliga vandrare. Marianne & Catharina som ledare i Kronoskogen/Tack

Text: Inga Johansson.
Foton: Inga Johansson och Hans Andersson.
Video och karta: Hans.


Till toppen på sidan


Grevie 19 februari

En underbar vandring med Boris Larsson i Grevie idag. Vandringen gick över åker och ängar, mot Café Killeröd, ner över vägen mot Grevie kyrka. Sedan upp mot vattentornet, där det blev fikastopp.
Ner på andra sidan av kyrkan mot Lindab. Vi gick över vägen runt om hela fabriken, tillbaka dit vi började.
Tack för 11,3 km Boris!

Text: Inga Johansson.
Foton: Inga Johansson och Hans Andersson.
Karta: Hans.


Till toppen på sidan


Måndagsvandringen 13 februari

18 vandrare gick 7,5 km. Foton: Inga Johansson.


Till toppen på sidan


Gånarp 12 februari

Det är ju inte endast vandringen som var fin! Jag glömde det bästa med dagens vandring! Tack Thomas och Majje för all information som ni berättade om "er" by Gånarp!
9,8 km.

Text: Hans Andersson.
Foton: Hans Andersson och Ija Therup.
Video: Hans Andersson.

Ekebjär heter knallen. Gammalt fornminne. Man kan se 7 kyrkor från toppen. Thomas Holmqvist.


Till toppen på sidan


En lång vandring på 11 km i Magnarp och Vejbystrand.

Magnarp-Vejbystrand 5 februari

18st vandrings sugna vandrare samlades i Magnarps hamn. Vinden var bister men humöret var det inget fel på. Ija och Inga ledde oss mot Vejbystrand. Naturen och utsikten är alltid en härlig upplevelse. Bilderna får tala. Jag valde att fokusera på hus. Vi såg allt från koja,torp till hus i mångmiljon klassen. Det är betraktare som väljer vad som är tilltalande.
Lena Ottosson

Som vanligt härlig vandring i goda vänners lag vilket "gjorde" min söndags förmiddag 👍.
Hans Andersson

Foton: Lena Ottosson och Hans Andersson. Video: Hans Andersson


Till toppen på sidan


En riktig hjärtevandring blev det minsann!

Vandring Pålsjö-Maria-Tågaborg 23 januari 2023

På parkeringen vid Helsingborgs krematorium mötte Per-Olof upp en stor grupp förväntansfulla vandrare. Vandringen gick via Pålsjö hage, med mycket nybyggnation, genom delar av Pålsjö kyrkogård, som är drygt 100 år gammal och Helsingborgs största kyrkogård. Vi passerade Ringstorp och gjorde ett litet stopp vid Sankta Annas kyrka, som är en modern kyrka med ett mycket vackert kyrkorum. Vidare genom Stattena för att sedan njuta av de ståtliga husen i Tågaborg.

Tack vare Per-Olofs morgonpigga och omtänksamma förberedelser fanns det sittplats till oss alla, 31 st, i den vackra Vikingsbergsparken, där förtäringen smakade utmärkt som vanligt.

Vi fortsatte vandringen på Landborgspromenaden förbi Pålsjö mölla, vackert belägen vid Pålsjöbäckens utlopp. Förutom den vackra utsikten över havet, kunde vi också se Pålsjö kallbadhus och krog, Pålsjö slott, Margaretaparken (Döpt efter kronprinsessan Margareta som var gift med Gustav IV Adolf.), Villa Thalassa och Villa Hevea, som ursprungligen var Henry Dunkers bostad men som fungerar som sjukhem idag.

Den sista delen av vandringen gick genom Pålsjö skog tillbaka till Krematoriet. Tack Per-Olof för en omväxlande och lärorik vandring på ca 8,5 km.

Text: Monica Ahlberg. Foton: Inga Johansson och Hans Andersson. Video: Hans Andersson.


Till toppen på sidan


Skummeslövstrand 22 januari

ALLARP - TROLLSKOGEN.
10 km med Bo Robertsson som vandringsledare. 25 vandrare fick naturupplevelser i vackert väder.

Foton och videos: Hans Andersson.


Till toppen på sidan


Össjö skogar 15 januari

Dagens vandring blev till en härlig knappt 10 km lång vandring. Vädret var på vår sida och alla fick njuta natur och även lite sol. Hans Andersson

En fin vandring, helt underbar natur helst solen mellan träden och sjön. Tack Tomas för idag. Inga Johansson

32 vandrare fick trampa Össjömark med Thomas i spetsen över 10 km. En fin naturupplevelse. PeO Jansson

Karta: Hans Andersson. Foton: 1-3 Hans Andersson. 4-7 Inga Johansson. 8 PeO Jansson


Till toppen på sidan


Helsingør-Humlebæk 8 januari

Tycho Brahe-färjan tog oss tryggt och säkert över sundet till Helsingör och snart kunde dagens vandringsledare Mona Folkesson samla den 17-hövdade skaran av EVF:are på järnvägsstationen. Bo Robertssons färgglada keps korade honom oomstridd till sisteman.

Snart stod vi framför stadens äldsta hus, daterat 1577 på fasaden. Mona föreläste om stadens historia som viktig Öresundstulluppbördsplats och därmed rikedom. Danske kungen Kristian IX lät bygga kustjärnvägen mellan Köpenhamn och Helsingör 300 år senare.

Så var vi ute ur stadskärnan och traskade på söderut längs Strandvejen med regnet hotande uppifrån och skyarna täta över sundet med vågorna inrullande med måttlig styrka mot stranden. Vi gjorde ett litet vätskepåfyllningsstopp framför Kystens Perle i Snekkersten, med information om byggnadernas forna storhetstid som hotell/
nattklubb (1952-1981) och nyskapande arkitektur, signerad Max Louw. Under 50- och 60-talen festade Köpenhamns jetset, skådespelare och musiker här till långt ut på småtimmarna. Numera inrymmer fastigheten 22 ägarlägenheter med fantastisk utsikt över Öresund och svenska sidan.

På strandängen söder därom kunde vi beskåda ugnen man kokade tjära i för fiskebåtarna, repslagarbanan och torkställningar för fiskenät innan vi nådde fram till Espergaerde Havn. Där fann de flesta av oss skydd under tak för det tilltagande regnet och en välbehövlig och välsmakande fikapaus kunde avnjutas.

Åter på vandring längs vattnet, mätta och regnklädda, eskalerade det goda humöret och samtalet, så att vi rätt som det var nådde fram till Humlebaek Havn och toaletterna där. PeO påkallade uppmärksamheten och avtackade Mona för en fin vandring på över ca 10 km. Därefter klättrade vi de 89 trappstegen upp från strandbrinken till museet Louisiana, där skaran skingrades. Några besökte museet, några tog bussen till Helsingör, medan en kvartett gick upp till järnvägsstationen och embarkerade öresundståget.

Avslutningsvis kunde undertecknad och vännen Ulf slå oss ned på restaurangen Rib House efter avlagda 13 km och summera dagens upplevelser över en god måltid, accentuerad med goda drycker.

Text och bilder: PeO Jansson


Till toppen på sidan



Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Per-Olof Jansson, Karl X Gustavs gata 26
254 38 Helsingborg

Kontakt:
Tfn: 070-601 70 21
E-post: perolof.jansson50@gmail.com