Vandringsberättelser 2024

←VANDRINGS-
BERÄTTELSER

Grevie backar 28 april

Konstrunda i Helsingborg 21 april

Helsingborg norra 7 april

Ottos runda 1 april

Sinarpsdalen 24 mars

Skälderviken 17 mars

Tåstarp 10 mars

Vasaloppstipsrunda 3 mars

Ängelholm 25 feb

Höganäs 18 feb

Hjärnarp 11 feb

Farhult 4 feb

Båstad 28 jan

Hemmeslöv 14 jan

Helsingör 7 jan

Längs Rönneå 2 jan

Grevie backar 28 april

Boris ledde 25st EVF vandrare på en mycket härlig vandring. Vi gick lite på Skåneleden och det blå spåret. Det blev 10km långt. Det blev sommar värme 21°C så många jackor togs av och vattnet tog slut. Backsipporna var nästan utblommade men det kalla vädret i veckan som gått gjorde att vi fick njuta av de sista vackra blommorna. Det är ett måste att besöka Grevie backar minst en gång om året.

Text, karta och foton: Lena Ottosson.
Video: Hans Andersson.


Till toppen på sidan


Konstrunda i Helsingborg 21 april

Mona Folkesson ledde en grupp på 18 EVF-vandrare till olika kulturobjekt med intressant historia. En sträcka på c:a 10 km i underbart vårväder. Stort tack säger bland andra Inga Johansson, som tagit bilderna.


Till toppen på sidan


Helsingborg norra 7 april

Vi samlades invid bilparkeringen väster om krematoriet. Bilarna från Ängelholm väntades in och därefter kunde undertecknad citera Bob Dylan och samla de 32 deltagarna för vandringsstart.

Först genom Pålsjö skog till Villa Thalassa och Landborgspromenaden. Vitsipporna hade börjat slå ut och trädens lövsprickning var i full gång.

Vi passerade Pålsjö slott och var snart framme vid den "Kinesiska muren" som inte klottrarna kan låta bli och vid backens slut delgavs information om Pålsjöbaden och Pålsjö mölla.

Så upp för alla trapporna och fram till Johan Banérs gata, över Västkustbanan och upp på Skåneleden igen. Ett litet stopp vid Henry Dunkers villa Hevea och vidare till ovanför Margaretaplatsen. Hela tiden med ett lätt regn från en grå himmel.

När vi tagit oss över Tågabacken var vi inne i Vikingsbergsparken och en välbehövlig fikapaus kunde avnjutas på bänkarna vid planteringarna. Sittunderlagen kom väl till pass och den offentliga toaletten låg strategiskt till.

Styrkta av kaffe och mackor gav vi oss upp på Tågaborg och Karl X Gustavs gata. Ett informationsstopp i korsningen med Tågagatan och sedan längs denna mot Ringstorp.

Sta Anna kyrka passerades på vägen mot Mariastaden och äntligen upphörde regnet. Vi gick in på Pålsjö kyrkogård och sneddade genom den till Senderödsvägen och kunde snart observera den nya, täta bebyggelsen längs Romares väg. Vi följde denna fram till krematoriet och var framme på Christer Boijes väg, där cirkeln vid parkeringen slöts.

8,5 km var avverkade och vandringsledaren tackades med en applåd. Solen tittade fram och vandrarna kunde glada vända hemåt.

Text: PeO Jansson. Foton: Lena Ottosson och Ija Therup. Karta: Lena Ottosson.


Till toppen på sidan


Ottos runda FEMMAN 1 april

Vilken tur vi hade med vädret vid gårdagens Otto vandring! Vi fick uppleva lite av kommande vårväder 👍.

35 st vandrare fick njuta av en något nedkortad vandring pga vattensjuk mark. Vid Sibiriens parkeringen blev vi bjudna på blåbärssoppa med både påskskum och kakor av Else Marie Svensson och Monica Ahlberg😋.

Tack till vår erfarne vandringsledare Göran Ahlberg som gav oss info om historien kring Ottos runda.🚶

Text, karta och video: Hans Andersson.
Foton: Inga Johansson.


Till toppen på sidan


Sinarpsdalen 24 mars

Det blev en fin vandringstur på 11,5 km. Vandringsledaren Boris Larsson tog som vanligt långa kliv och vi andra fick haka på. Han hade finurligt lagt slingan så vi slapp gå på banvallen mer än behövligt och även säkrat ut med extra spång så vi skulle slippa bli våta om fötterna. Vi var sammanlagt 22 st som avverkade en backig, men härlig söndagsslinga.

Text och foton: Ija Therup.


Till toppen på sidan


Skälderviken-Femman 17 mars

10 km med Christina Holmqvist och Lena Ottosson. 36 vandrare i härlig vårvintersol.

Karta: Inga Johansson. Foton: Robert Moman 1-6 och Lena Ottosson 7-9.


Till toppen på sidan


Tåstarp-Toarps kyrkstig 10 mars

9,3 km med Thomas Holmqvist. 22 vandrare fick uppleva en blåsig, men härlig vårvinterrunda med kulturella inslag.

Foton 1-7, Inga Johansson. Foto 8, Debora Olsson.


Till toppen på sidan


Vasaloppsvandring - tipsrunda 3 mars

Starten var vid trafikverksskolsan och vandringen följde gula spåret. Christina Holmqvist och Inger Möller ledde vandringen.

Enligt tradition var det frågesport och frågorna var bra spridda inom olika kunskapsområden. Av 22 vandrare var det en (1) som hade alla rätt. GRATTIS!

De flesta av oss hade en IQ på cirka 100🤗

Text, karta och bilder: Lena Ottosson


Till toppen på sidan


Brovandring Ängelholm 25 februari

Vi var en entusiastisk grupp på 38 personer som denna sista söndag i februari samlades på Nya torg. Det skulle bli den första söndagsvandringen i EVF: s regi över den nya gång och cykelbron, Haradalsbron, som hade invigts ett par veckor tidigare.

Vädret var idealiskt, milt, nästan vindstilla och lite soligt. Vandringen gick i riktning mot Hembygdsparken via Danielslundsgatan och vek av i höjd med Rönnevik för att fortsätta på åpromenaden förbi Tullakrok och vidare mot Haradalsbron. Vandringen fortsatte över bron och genom Nybroskogen på den ånära stigen till och sedan över Flygarstigsbron. Vi passerade småbåtshamnen, gick över Hamnbron till bryggan vid Klitterhus där den medhavda förplägnaden intogs.

Efter rasten fortsatte vandringen genom Havsbadens såväl äldre som nyare villaområden. Därefter under järnvägsviadukten på Havsbadsvägen vidare genom Nybroområdets skogsdungar för att så småningom korsa Pyttebron. Några minuter senare var vi i mål vid Nya torg där vandringsledaren tackades med en rungande applåd. Vandringsledaren hade under vandringen stannat vid utvalda platser och delgivit deltagarna sådant som han tyckte var intressant och relevant information.

Vandringsledare och skribent: Ulf Jörgensen. Karta: Lena Ottosson. Bilder: Robert Moman.


Till toppen på sidan


Höganäs 18 februari

Höganäsvandringen blev ca 9,0 kilometer med 28 glada vandrare. Vi började på Hälsans stig.

Stort tack till dagens vandringsledare Göran Ahlberg.

Text och foton: Inga Johansson.
Video: Hans Andersson.


Till toppen på sidan


Hjärnarp 11 februari

Vinterväder eller storm - nästan inget stoppar EVFs att ge sig ut och vandra. Idag samlades 22 st på Grilleken i Hjärnarp. Kristian Kriblad ledde oss på cykelvägar skogsstigar och lite offpist. Det snö-knarrade under fötterna vinden spelade i trädtopparna. Vid fikan tittade solen fram. Kan det vara bättre? I Vilseskogen fick vi bra tips hur man skall göra om man går vilse.

Text: Lena Ottosson. Karta: Robert Moman. Foton: Lena Ottosson och Robert Moman.


Till toppen på sidan


Farhult 4 februari

Söndagsvandring i Farhult med Göran Ahlberg.
En mycket fin vandring med blåst, ja rejäl blåst. Vi var 29 stycken som vandrade 11,5 km.

Text, karta och foton: Inga Johansson


Till toppen på sidan


Båstad 28 januari

Åter en fin vandring med Bo Robertson i hans hemtrakter runt Båstad. Vi var 31st vi vandrare som gick cirka 10 km i ett härligt nästan vårväder.

Video: Hans Andersson. Karta, text och foton: Lena Ottosson.


Till toppen på sidan


Hemmeslöv 14 januari

28st EVF-vandrare fick en härlig förmiddag i Skåne och Halland.

Bo Robertson ledde oss från Båstad station genom Hemmeslöv och vidare till Skummslövsstrand. Där intog vi vår medhavda matsäck i strålande sol.

Avslutning på Båstad station. Sträckan blev ca 10km.

Text: Lena Ottosson. Karta: Robert Moman.

Foton: Lena Ottosson och Robert Moman.


Till toppen på sidan


Helsingør - Humlebæk 7 januari

Text och video: Hans Andersson.

Söndagens Danmarks vandring gick från Helsingör till Louisiana. Det var en kall dag och Mona var vandrinsledare för 15 välklädda vandrare.

Färden gick utmed kusten fram till hamnen vid Sneckersten, där vi hade en efterlängtad fickapaus! Mona är påläst och berättade om Helsingörs äldsta hus som byggdes redan 1577. Hon visade och berättade för oss om Kystens Perle som på 60 talet var en känd Nattklubb. Utmed kusten fanns även platser där man kunde se hur det förr i tiden kokades tjära för att impregnera tross till fiskebåtarna.

Väl framme vid Louisiana Humlebeck tog vi lokalbuss till Helsingör. Dagen avslutades för några av deltagarna med god mat och dryck vid Torget i Helsingör 😋!

Tack Mona för en härlig vandring 👍 Ps: Fixaren Mona ordnade också så vi kunde besöka en bastu toalett vid hamnen i Espergearde🙏


Till toppen på sidan


Längs Rönneå 2 januari

I dag var vi 5 vandrare + Kristian som ledde vandringen i Skälderviken. Vi gick och tittade hur det var med pingvinerna och sen invigde vi Haradalsbron. Den ligger bra till för rundorna från Skälderviken. Efter fika gick vi längs havet tillbaka.

Text och foton: Thomas Holmqvist.


Till toppen på sidan



Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Per-Olof Jansson, Karl X Gustavs gata 26
254 38 Helsingborg

Kontakt:
Tfn: 070-601 70 21
E-post: perolof.jansson50@gmail.com