Tomtevandring i Kronoskogen med Christina Holmqvist och Inger Möller som ledare. 9,3 km längs det röda spåret med 28st trevliga och glada EVF vandrare.
Nu önskar vi EVFare alla varandra en trivsam helg. Var rädda om varandra. Fundera på om någon är sugen på att leda någon vandring 2025. Vi behöver fler som har lust att leda vandringar.
Text och bild: Lena Ottosson
Agneta Andersson och regnbågen väntade på oss vid Kopparmöllans fotbollsplan. Vi blev 24st och gick 9,5 km.
Vi följde Pinnån i början av vandringen. Agneta ledde oss på varierande stigar och vägar. Tur att hon gick först för vi andra hade inte hittat tillbaka.
Vi beskådade en varggrop från 1800 talet 2,5m djup. Nybyggd scoutstuga (Östra Ljungby) den låg på Johanssons Grus tidigare. Stenbrottet kom närmre och närmre stugan. Det beslutades att den skulle flyttas. Johansson bekostade den nya stugan. Positivt!
Text och bild: Lena Ottosson
Vandringsledarna Christina Holmqvist och Kristian Kriblad avverkade 9 km i Kronoskogen tillsammans med 39 andra glada vandrare.
Foton: Debora Olsson
En vackert färgrik oktobermorgon startade 19 pigga vandrare det gröna spåret vid Hålehalls parkering. Sträckan blev 11 km, plus lite till. Den lilla avvikelsen togs med vanligt friskt mod som präglar denna förening.
Lite udda iakttagelser längs spåret var virkade vägmärken, stege för dinosaurer, kopparkittel m.m som någon lekfull skogsvarelse lämnat efter sig. Till slut kom även solen.
Text och vandringsledare: Anna Åkerhielm. Foton: Debora Olsson och Romana Heil.
Bengt Johansson lotsade 31st EVFare i ”Sibirien skogen” långs Vegeå och runt nya golfbanan Crownwood.
Vi gick vidare mot Sandön med utsikt mot Utvälinge. Där träffade vi på en fågelskådare med vattendrönare. Vandringen fortsatte fram till Ålaröret och avslutades på Sibirienparkeringen.
Vi gick 9,5km. 🙏stort tack till Bengt och alla trevliga vandrare.
Text, foton och karta: Lena Ottosson
32 vandrare deltog på "femmanvandringen" i Vegeholmsskogen ca 11 km i fint höstväder. Tack till Christina Holmqvist för en trevlig och fin runda.
Foton: Robert Moman
Boris Larsson ledde 23 vandrare ca 10 km i vackert höstväder. Stort tack till honom för en härlig vandring
Foton: Debora Olsson
Vi var bara 13 vandrare som kom till Vedema. Lite långt att köra kanske? Men snart insåg vi att det var feltänkt. Vedema visade sig vara ett vackert stycke vandringsområde och väl värt ett besök. 1873 donerade O.D. Krook från Helsingborg 100.000 riksdaler för att "bedriva ett uthålligt skogsbruk". På senare tid har donationen anpassats till naturvård och strövområden. På mina vandringar till Råådalen för övrigt, brukar jag visa O.D. Krooks grav som ligger i stadsdelen Elineberg, Helsingborg där Krook hade en gård. Det känns inte fel att skänka en tacksamhets tanke till denna framtidsman och vars generösa gåva som vi idag får njuta av.
Stigen som förde längs Röke å var mjuk och torr, luften lite småfuktig, eller "återfuktande" som någon sade. Spikraka höga granar stod som på en heltäckningsmatta av mossa i skiftande gröna nyanser. Mina tankar gick till sagoskog och drömskog. Och drömskog skulle vi strax få mer av. Ca. 500 meter från stigen var vi alla säkra på att där låg en sjö. Men det var en hägring skulle det visa sig, det var en dimbank som hade lagt sig över en dalsänka.
Strax kom det några riktiga pulshöjare och sedan vidare på spänger och över broar. Ett tack till Länsstyrelsen som har sett till att sätta ett tjockt rep där vi kunde hålla oss i när vår stig stupade rätt ner till en större väg. Vår ledare Maj-Britt förde oss med säker hand rätt igenom skogen över stock och sten när vi skulle över till Skåneleden. Som bonus fick vi en andra rast i en skogsglänta med vindskydd och gott om bord och bänkar. Där jag satt hördes det kraftiga dunsar då och då. Vad/vem kunde orsaka sådana ljud mitt i tysta storskogen? Ju, det var viltäpplen som släppte taget och landade på ett plåttak.
Tack Maj-Britt för 12km underbar skogsupplevelse och särskilt tack för de små gula knapparna du lade i min svamppåse!
Text: Mona Folkesson. Foton: Debora Olsson. Karta+bild5: Thomas Holmqvist.
Strax innan åtta bromsade VisioNi-bussen med Anders bakom ratten in vid Stadshuset i Ängelholm. Ryggsäckarna stuvades in i bagageutrymmet och Christina Holmqvist prickade av oss vid embarkeringen.
Snart rullade vi norrut på E6:an och vid halvtiotiden var vi framme längs den smala vägen vid den lilla parkeringen, från vilken de båda vandringsrundorna skulle utgå ifrån. Först var det dock dags för frukostfika i det gröna, innan Hans Andersson fick med sig 34 deltagare på sin 9 km-runda och Marie-Louise Svensson 15 på sin 6 km-runda.
Vädrets makter var verkligen med oss denna dag och efter några timmars underbar vandring, satte vi oss på bussen igen för transport till Björkängs vägkrog, där merparten passade på att inta dagens huvudmål.
Stort tack till reseledare Christina och vandringsledarna Hans och Marie-Louise för en härlig dag i det gröna.
Text: PeO Jansson. Karta: Hans Andersson. Foton 1-4 Ija Therup, 5-8 Debora Olsson.
Kristian Kriblad ledde 40 vandrare runt 10 km i varmt sommarväder.
Foton: Inga Johansson.
13 deltagare startade från Arilds hamn med Mona Folkesson i spetsen. Härliga vyer och vackert väder erbjöds på den 12 km långa rundan.
Två fikapauser hanns med och kanske också ett dopp i havet?
Text: PeO. Foton: Deborah Olsson.
Det var 19 vandrare som under Frank Larssons ledning traskade på c:a 10 km denna söndag.
En skön, men blåsig upplevelse, som det ju brukar vara på Bjäre halvön.
Textsammanställning: PeO Jansson. Foton: Inga Johansson. Karta: Lena Ottosson.
En mycket trevlig, men blåsig söndagsvandring längs Örjabäcksleden. 22 vandrare gick från Strövelstorp till Ausås tur och retur ca. 9,5 km.
Leden går ömsom längs Örjabäcken, ömsom utmed fälten.
Stort tack till Anna Åkerhielm för info om hur andelsmejeriet i Strövelstorp och verksamheten däromkring fungerade från slutet av 1800-talet. Mycket intressant!
Text och foton: Anna Lindgren.
Vi var 21 personer som trotsade söndagens dystra väderprognos med mycket regn och rusk. Via Öresundståg och Metro ankom vi till Christianshavns Metrostation i Köpenhamn omkring 10.30. Efter inledande info av vandringsledaren vandrade vi igenom denna charmiga stadsdel som inte helt oförtjänt har epitetet ”Lilla Amsterdam” och med sina kanaler och bebyggelse inspirerats av holländska kanalstäder.
Därefter stannade vi till vid bl a följande platser: Innanhavsbron, Nyhavn, Kongens Nytorv, Den sorte diamant, Christiansborg, Domkyrkan, Universitetet, Runde Tårn, Rosenborgs Have, Botaniska trädgården, Geologiska museet, Sjöarna och slutligen Planetariet innan vi nådde vandringens slutmål, Köpenhamns Centralstation.
Vandringsledaren, tillika undertecknad, tackades med en applåd. Förutom social samvaro och en ansenlig dos motion hade vi visuellt fått njuta av vackra broar, slott och parker mm. Vi drabbades av ett par rejäla regnskurar men hade då turen att befinna oss där vi kunde ta skydd under tak. Lite småregnande var det också emellanåt men det var uppehållsväder större delen av den 10 km långa vandringen. Temperaturen låg på omkring 19-20 grader. Den medhavda matsäcken intogs vid Kungliga Biblioteket, den svarta diamanten. Vi kunde utnyttja caféets utemöbler eftersom de hade söndagsstängt och därför inga gäster.
Skribent och vandringsledare: Ulf Jörgensen. Foton: Elisabeth Stenson.
Efter att ha åkt tåg, färja och buss närmade vi oss Gurre sjö. Vi passerade Gurre slott som i dag är en ruin - byggdes på 1100-talet, utvidgades på 1300-talet av Valdemar Atterdag som dog här 1375, övergavs på 1500-talet.
Från Gurre hus startade vi vår 10km-vandring genom vacker bokskog. Vi fikade första gången vid Helsingör sportfiskeförenings stugor där Göran enligt traditionen bjöd på lite gott att dricka. Uppskattades! Stärkta vandrade vi vidare bl a till Pigernes Vadested. Stigen slingrade sig hela tiden nära sjön, var lite fuktig här o var. Marken runt sjön ägs delvis av danska staten och delvis av privata ägare.
Gurre - namnet är skapat av folkvisor och diktare. Sagan är knuten till Valdemar Atterdag och hans älskarinna Tovelille. Tove är också en historisk person som levde på 1100-talet, på Valdemar den stores tid.
22 nöjda vandrare tackade Göran innan vi skingrades. Text: Gunilla Jingborg.
Foton: Debora Olsson
Göran Ahlberg har återigen lett vandringen runt Gurrasjön utanför Helsingör. Vi var 21 vandrare som gick denna makalöst vackra tur runt sjön i perfekt vandrarväder. Tack Göran för fin vandring med specialtillbehör. Avslutade med smörrebröd eller röepölse på Axels Torv för dom som inte hade så bråttom hem! Text och bilder: Ija Therup på FB.
Vi var 26 personer som anlände med tåg till Triangelns station i Malmö för att genomföra en vandring på 11 km med tonvikt på Malmös magnifika parker.
Efter en regnig lördag blev det en ganska solig söndag, om än något blåsig. Pildammsparken var första anhalt och vi stannade till vid ett par
ställen i parken så att vandringsledaren fick ge lite historik och annan relevant och förhoppningsvis intressant information. Den är Malmös största
park med sina 45 ha och dessutom en av Nordens största anlagda parker. Den har två dammar, bokskog, planteringar och gräsmattor. Det finns restaurang
och café samt en amfiteater.
Vi gick vidare och stannade till för information vid följande platser: Gamla IP, numera hemmaarena för framgångsrika FC Rosengård inom damfotboll. Malmö Opera, byggd 1944 med salong plats för ca 1700 personer och med den iögonfallande piazzan framför byggnaden. Stadsbiblioteket, den vackra gamla byggnaden tillsammans med den nya ståtliga tillbyggnaden med glasfasad.
Slottsparken med sin blandning av bokskog, dammar och gräsplaner. Öresundsparken,(måltidsuppehåll)den långsmala parken med tre dammar och löper parallellt mellan Limhamnsvägen och Ribersborgsstranden. Ribersborgsstranden med det anrika kallbadhuset och 10 badbryggor utmed den ca 2 km långa stranden. Turning Torso, ett av världens mest spektakulära höghus som har vunnit ett flertal internationella tävlingar i arkitektur. Fiskehoddorna, marknadsplats för färsk fisk de flesta dagar. Sjöfarts och Tekniska Museet, Malmöhus slott, byggt på 1500-talet, ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott. Kungsparken, Malmös äldsta park som anlades med inspiration från engelsk parkstil och där det statliga Casino Cosmopol funnits till helt nyligen. Där finns också en omtalad gjutjärnsfontän.
Davidshallsbron, med skoavgjutningar från kända skånska, men numera avlidna profiler. Gustav Adolfs torg med sin ”Riviera” med husfasader som vätter mot söder och huserar ett flertal restauranger och caféer. Stortorget med sina pampiga byggnader som Landshövdingeresidenset, Rådhuset, Apoteket Lejonet, Hotell Kramer m fl. Vandringen avslutades vid Frans Suell statyn vid Norra Vallgatan, snett emot Centralstationen. Frans Suell var köpman och entreprenör och grundade bl a Malmö hamn. EVF-ordföranden PeO Jansson höll ett kort tacktal till vandringsledaren som fick en varm applåd av deltagarna.
Skribent och vandringsledare: Ulf Jörgensen. Video: Hans Andersson.
Agneta Andersson ledde vandringen på 7 km. Vi var 10 st som gladdes åt den vidunderliga utsikten över landskapet i fantastiskt fint vandrarväder.
Vi passerade Tomarps Kungsgård och fick lite kunglig historisk berättelse. Sedan fortsatte vi mot Tomarps Ene där en del av oss vågade ta sej över Rönneå via hängbron vid skytteklubben.
Tack för en mycket fin vandring!
Text och foton: Ija Therup.
På en kustvandring är man alltid starkt utsatt för väder och vind. Inga skyddande lundar finns och SMHI varnade för starka vindar och lokalt häftiga skurar.
Nå, vi var 14 kvinnor som samlades på Knutpunkten i Helsingborg och steg på buss 218 som för bara någon vecka sedan började stanna på den nya hållplatsen "Hilleshögs dalar". Till höger ligger de mjuka kullarna Glumslövs backar som stupar ner mot Skåneleden. Här får vi också känna på den starka vinden, men den kommer bakifrån och stör oss knappast. Istället får vi intrycket att den fejar bort eventuella molntussar ovanför Ven. Stigen går upp och ner. Till höger ligger bördiga vetefält och på vänster sida stupar kusten mellan hav och himmel. Sikten är glasklar. På andra sidan Sundet ser vi Helsingör och Slottet Kronborg sticka fram, sedan följer Snekkersten, Espergaerde och fler små lägen på den danska guldkusten.
På vår stig frodas stora, höga buskage av intensivt blå blommande Cikoria. En växt som annars ofta står vid torra vägkanter. Men kanske är det som Brita säger 'Bonden som gödslade åkern har här tappat något från sin spridare' som gör att växten är så frodig. Vi fikar och badar i måleriska Ålabodarna. Här föddes poeten Gabriel Jönsson. En av hans dikter blev tonsatt och är känd under namnet 'Flickan från Backafall'. Därefter går det brant uppåt igen. På krönet till höger ligger Örenäsgånggriften från yngre stenåldern och man tänker på vilken vacker plats människorna också då valde att lägga sina döda för den sista vilan.
Efter lilla Fortuna på väg mot Rya Golfbana samlas mörka moln bakom oss. Men först en uppfriskande glass i kiosken! När vi efter 12 km vandring kliver på bussen på Råå faller det några droppar. Men någon timma senare kommer kraftiga skurar av ösregn både i Ängelholm och Helsingborg där vi nu befinner oss i skydd av hus och hem.
Skribent och vandringsledare Mona Folkesson. Foton: Gunilla Abrahamsson.
Ledare: Ulf Jörgensen
Vi var 17 deltagare som startade kl 08.43 med att ta tåget till Malmö där vi klev av på Triangelns station. Det var uppehållsväder och ganska soligt. En perfekt dag. Vi passerade Tandläkarskolan på vägen till Möllevångstorget som syntes stort och pampigt med fina hus runtomkring, men utan försäljning. På torget beundrade vi Axel Ebbes staty Arbetets ära som symboliserar arbetarrörelsens historia och kamp.
På vägen mot Folkets Park gick vi genom en rondell som tidigare i folkmun kallats bl a Knarkrondellen men som under maj månad bytte namn, också i folkmun förmodar jag, till Gazarondellen. Vad den egentligen heter vet jag inte.
Det var en liten upplevelse att gå genom Folkets Park så tidigt på en söndagförmiddag. Det var lugnt och stillsamt och det var många små barn som lekte där med sina föräldrar. Ulf sjöng ett par rader ur en sång av Östen Warnerbring, född i Malmö, och som handlar om vad som kan hända i Folkets Park.
Den romska kyrkogården på St Pauli Mellersta Kyrkogård var lika storartad och pampig som senast vi besökte den. Vi tyckte dock att underhållet borde vara bättre.
Om Synagogan berättade Ulf att den öppnade 1903 och att den är en av de få kvarvarande synagogerna i Europa i morisk stil. Under Kristallnatten 1938 förstördes de flesta.
Efter fikapausen på Kungsgatan gick vi mot stationen och passerade många kända platser. En plats som var ny för mig var Raoul Wallenbergs park. Där finns en staty, en monolit, i rosa marmor, huggen i staden Pienza i Italien. Konstnären heter Staffan Nihlén, numera avliden.
Vandringsledaren avtackades på sedvanligt sätt utanför stationen. Då var klockan ungefär halv två. Vi var alla tacksamma för en innehållsrik vandring som utfördes med lugn och stor lokalkännedom.
Text: Kerstin Nilsson. Foton: Inga Johansson.
49 morgonpigga vandrare äntrade Visioni-bussen vid stadshuset i Ängelholm strax innan 8 på söndagsmorgonen för resa till Östra Göinge och vandringar vid Sporrakulla med omnejd. Väl framme så fikade vi innan dagens vandringsledare, Göran Ahlberg och Maj-Britt Svensson, delade oss i två grupper för en längre och en kortare runda.
I trolsk miljö med John Bauer känsla fick vi en svettig genomkörare innan nästa förstärkta fikapaus. På tillbakavägen hörde vi hur åskmullret närmade sig och vi hann precis fram till bussen innan regnet vräkte ner. Vilken tur!
På hemvägen stannade vi till på Breanäs hotell/restaurang för fika med goda mackor i ljuvlig miljö vid sjön Immeln.
Text: PeO Jansson. Karta: Robert Moman. Foton: Inga Johansson och Robert Moman.
Åter en härlig onsdagsvandring i strålande sol. Vi startade i Domsten gick genom vacker bokskog, förbi Kulla Gunnarstops slott, Borgen och längs havet.
Avslutning vid Grollegrund där vi trodde att sälarna skulle visa sig, men tji vi fick.
Tack Eva! Det var en njutbar kväll.
Text, karta och foton: Lena Ottosson.
Ännu en vacker och varm solskensdag med 24 energiska och alltid vänliga EVF-vandrare. I början ledsagade av inande myggor som dämpade humöret. Men det blev bättre.
Järavallen formades av kraftiga vågor från Litorinahavet, av sand, sten och flinta för ca 7000 år sedan.
Innanför de flacka strandängarna kunde vi njuta av varierande natur i bästa försommarskrud. De ståtliga svarttallarna som planterades under 1800-talet, pelarsalar av härlig ljusgrön bok. ”Amaconas” i Hofterups mosse, där alla klarade dagens balansövning.
Alternativet avskräckte. Öppen hedmark med blommande
Hagtorn och vilopausen vid Saxtorpssjöarna. Tyvärr uteblev både gök, näktergal och
strandpadda. Samtliga hade gått till middagsvila.
Vad kan man mer begära av Pingsthelgen?
Text och foto 2: Anna Åkerhielm. Foton 1, 3 och 4: Anna Lindgren.
Målet idag var Snibestue. Vi startade vi Fyren och följde Skåneleden mot Avensbygget. Vandringen gick genom en helt magisk bokskog och klarblå himmel. Vi gick under kraftledningar och vidare ut på ljunghedar och blåbärsris. Väl framme vid Snibestue fick vi beskåda de stora senblocken och ta del av sägnen om jätten Snibe och hans hustru Kitta.
Har man Thomas Holmqvist som vandringsledare kan man känna sig trygg På sista sträckan gick vi verkligen offpist.
Tack för en mycket fin och välplanerad vandring på cirka 10 km.
Text, karta och foton: Lena Ottosson.
Vi var 30 personer som samlades i arla morgonstund på Kristi Himmelsfärdsdag för att gå den traditionella gökottevandringen. Det var en mild och skön morgon, ca 11 grader och i det närmaste vindstilla.
Vi lämnade Nya torg kl 07.00 för att tillryggalägga en sträcka på ca 9 km. Rutten gick via Tullakrok i Thorslundsskogen och över den nya Haradalsbron in i Nybroskogen. Efter ca 40 minuter var vi framme vid den avtalade platsen i Nybroskogen, invid ån, där det finns en gräsplätt med bord och bänkar.
Där hälsade Monica och Göran Ahlberg oss välkomna. De hade dukat upp en läcker frukost med ägg och sill, korv och ostsmörgåsar samt alkoholfri öl. För dem som önskade fanns också möjlighet att enligt traditionen smaka starkare varor. Stort tack till paret Ahlberg och grappaservitören Brundin.
Vandringsledaren Ulf Jörgensen fyllde år denna dag och blev uppmärksammad med födelsedagssång och hurrarop.
Efter att ha avnjutit denna delikata måltid fortsatte vandringen som i stort motsvarade sträckningen på Lergöksåttan, som EVF arrangerar varje måndag, fast med en en viss ändring och förlängning.
Deltagarna fick även hör såvål gökens som näktergalens läten. En härlig majmorgon att minnas.
Vandringen avslutades vid Nya torg strax före kl 10 med att vandringsledaren tackades för en trevlig vandring.
Redigerad text från Ulf Jörgensen av PeO Jansson. Foton: Inga Johansson
Boris ledde 25st EVF vandrare på en mycket härlig vandring. Vi gick lite på Skåneleden och det blå spåret. Det blev 10km långt. Det blev sommar värme 21°C så många jackor togs av och vattnet tog slut. Backsipporna var nästan utblommade men det kalla vädret i veckan som gått gjorde att vi fick njuta av de sista vackra blommorna. Det är ett måste att besöka Grevie backar minst en gång om året.
Text, karta och foton: Lena Ottosson.
Video: Hans Andersson.
Mona Folkesson ledde en grupp på 18 EVF-vandrare till olika kulturobjekt med intressant historia. En sträcka på c:a 10 km i underbart vårväder. Stort tack säger bland andra Inga Johansson, som tagit bilderna.
Vi samlades invid bilparkeringen väster om krematoriet. Bilarna från Ängelholm väntades in och därefter kunde undertecknad citera Bob Dylan och samla de 32 deltagarna för vandringsstart.
Först genom Pålsjö skog till Villa Thalassa och Landborgspromenaden. Vitsipporna hade börjat slå ut och trädens lövsprickning var i full gång.
Vi passerade Pålsjö slott och var snart framme vid den "Kinesiska muren" som inte klottrarna kan låta bli och vid backens slut delgavs information om Pålsjöbaden och Pålsjö mölla.
Så upp för alla trapporna och fram till Johan Banérs gata, över Västkustbanan och upp på Skåneleden igen. Ett litet stopp vid Henry Dunkers villa Hevea och vidare till ovanför Margaretaplatsen. Hela tiden med ett lätt regn från en grå himmel.
När vi tagit oss över Tågabacken var vi inne i Vikingsbergsparken och en välbehövlig fikapaus kunde avnjutas på bänkarna vid planteringarna. Sittunderlagen kom väl till pass och den offentliga toaletten låg strategiskt till.
Styrkta av kaffe och mackor gav vi oss upp på Tågaborg och Karl X Gustavs gata. Ett informationsstopp i korsningen med Tågagatan och sedan längs denna mot Ringstorp.
Sta Anna kyrka passerades på vägen mot Mariastaden och äntligen upphörde regnet. Vi gick in på Pålsjö kyrkogård och sneddade genom den till Senderödsvägen och kunde snart observera den nya, täta bebyggelsen längs Romares väg. Vi följde denna fram till krematoriet och var framme på Christer Boijes väg, där cirkeln vid parkeringen slöts.
8,5 km var avverkade och vandringsledaren tackades med en applåd. Solen tittade fram och vandrarna kunde glada vända hemåt.
Text: PeO Jansson. Foton: Lena Ottosson och Ija Therup. Karta: Lena Ottosson.
Vilken tur vi hade med vädret vid gårdagens Otto vandring! Vi fick uppleva lite av kommande vårväder 👍.
35 st vandrare fick njuta av en något nedkortad vandring pga vattensjuk mark. Vid Sibiriens parkeringen blev vi bjudna på blåbärssoppa med både påskskum och kakor av Else Marie Svensson och Monica Ahlberg😋.
Tack till vår erfarne vandringsledare Göran Ahlberg som gav oss info om historien kring Ottos runda.🚶
Text, karta och video: Hans Andersson.
Foton: Inga Johansson.
Det blev en fin vandringstur på 11,5 km. Vandringsledaren Boris Larsson tog som vanligt långa kliv och vi andra fick haka på. Han hade finurligt lagt slingan så vi slapp gå på banvallen mer än behövligt och även säkrat ut med extra spång så vi skulle slippa bli våta om fötterna. Vi var sammanlagt 22 st som avverkade en backig, men härlig söndagsslinga.
Text och foton: Ija Therup.
10 km med Christina Holmqvist och Lena Ottosson. 36 vandrare i härlig vårvintersol.
Karta: Inga Johansson. Foton: Robert Moman 1-6 och Lena Ottosson 7-9.
9,3 km med Thomas Holmqvist. 22 vandrare fick uppleva en blåsig, men härlig vårvinterrunda med kulturella inslag.
Foton 1-7, Inga Johansson. Foto 8, Debora Olsson.
Starten var vid trafikverksskolsan och vandringen följde gula spåret. Christina Holmqvist och Inger Möller ledde vandringen.
Enligt tradition var det frågesport och frågorna var bra spridda inom olika kunskapsområden. Av 22 vandrare var det en (1) som hade alla rätt. GRATTIS!
De flesta av oss hade en IQ på cirka 100🤗
Text, karta och bilder: Lena Ottosson
Vi var en entusiastisk grupp på 38 personer som denna sista söndag i februari samlades på Nya torg. Det skulle bli den första söndagsvandringen i EVF: s regi över den nya gång och cykelbron, Haradalsbron, som hade invigts ett par veckor tidigare.
Vädret var idealiskt, milt, nästan vindstilla och lite soligt. Vandringen gick i riktning mot Hembygdsparken via Danielslundsgatan och vek av i höjd med Rönnevik för att fortsätta på åpromenaden förbi Tullakrok och vidare mot Haradalsbron. Vandringen fortsatte över bron och genom Nybroskogen på den ånära stigen till och sedan över Flygarstigsbron. Vi passerade småbåtshamnen, gick över Hamnbron till bryggan vid Klitterhus där den medhavda förplägnaden intogs.
Efter rasten fortsatte vandringen genom Havsbadens såväl äldre som nyare villaområden. Därefter under järnvägsviadukten på Havsbadsvägen vidare genom Nybroområdets skogsdungar för att så småningom korsa Pyttebron. Några minuter senare var vi i mål vid Nya torg där vandringsledaren tackades med en rungande applåd. Vandringsledaren hade under vandringen stannat vid utvalda platser och delgivit deltagarna sådant som han tyckte var intressant och relevant information.
Vandringsledare och skribent: Ulf Jörgensen. Karta: Lena Ottosson. Bilder: Robert Moman.
Höganäsvandringen blev ca 9,0 kilometer med 28 glada vandrare. Vi började på Hälsans stig.
Stort tack till dagens vandringsledare Göran Ahlberg.
Text och foton: Inga Johansson.
Video: Hans Andersson.
Vinterväder eller storm - nästan inget stoppar EVFs att ge sig ut och vandra. Idag samlades 22 st på Grilleken i Hjärnarp. Kristian Kriblad ledde oss på cykelvägar skogsstigar och lite offpist. Det snö-knarrade under fötterna vinden spelade i trädtopparna. Vid fikan tittade solen fram. Kan det vara bättre? I Vilseskogen fick vi bra tips hur man skall göra om man går vilse.
Text: Lena Ottosson. Karta: Robert Moman. Foton: Lena Ottosson och Robert Moman.
Söndagsvandring i Farhult med Göran Ahlberg.
En mycket fin vandring med blåst, ja rejäl blåst. Vi var 29 stycken som vandrade 11,5 km.
Text, karta och foton: Inga Johansson
Åter en fin vandring med Bo Robertson i hans hemtrakter runt Båstad. Vi var 31st vi vandrare som gick cirka 10 km i ett härligt nästan vårväder.
Video: Hans Andersson. Karta, text och foton: Lena Ottosson.
28st EVF-vandrare fick en härlig förmiddag i Skåne och Halland.
Bo Robertson ledde oss från Båstad station genom Hemmeslöv och vidare till Skummslövsstrand. Där intog vi vår medhavda matsäck i strålande sol.
Avslutning på Båstad station. Sträckan blev ca 10km.
Text: Lena Ottosson. Karta: Robert Moman.
Foton: Lena Ottosson och Robert Moman.
Text och video: Hans Andersson.
Söndagens Danmarks vandring gick från Helsingör till Louisiana. Det var en kall dag och Mona var vandrinsledare för 15 välklädda vandrare.
Färden gick utmed kusten fram till hamnen vid Sneckersten, där vi hade en efterlängtad fickapaus! Mona är påläst och berättade om Helsingörs äldsta hus som byggdes redan 1577. Hon visade och berättade för oss om Kystens Perle som på 60 talet var en känd Nattklubb. Utmed kusten fanns även platser där man kunde se hur det förr i tiden kokades tjära för att impregnera tross till fiskebåtarna.
Väl framme vid Louisiana Humlebeck tog vi lokalbuss till Helsingör. Dagen avslutades för några av deltagarna med god mat och dryck vid Torget i Helsingör 😋!
Tack Mona för en härlig vandring 👍 Ps: Fixaren Mona ordnade också så vi kunde besöka en bastu toalett vid hamnen i Espergearde🙏
I dag var vi 5 vandrare + Kristian som ledde vandringen i Skälderviken. Vi gick och tittade hur det var med pingvinerna och sen invigde vi Haradalsbron. Den ligger bra till för rundorna från Skälderviken. Efter fika gick vi längs havet tillbaka.
Text och foton: Thomas Holmqvist.
Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Per-Olof Jansson, Karl X Gustavs gata 26
254 38 Helsingborg
Kontakt:
Tfn: 070-601 70 21
E-post: perolof.jansson50@gmail.com