Föreningsnummer 20545-20
Postadress: Per-Olof Jansson, Karl X Gustavs gata 26, 254 38 Helsingborg
Telefon: 070-6017021
E-post: perolof.jansson50@gmail.com
Hemsida: www.engelholmsvandrarforening.se
Bankgiro: 5439-2238
Organisationsnummer: 802457-1609
Ange namn, adress, personnummer, telefonnummer och e-mailadress.
EVF är anslutet till IdrottOnline, som är svensk idrotts egna verktyg för kommunikation och administration. EVF har överfört sitt medlemsregister till denna IT-portal och uppdaterar det kontinuerligt för dem som lämnat sitt personnummer.
Främsta syftet med detta är att RF:s gruppolycksfallsförsäkring skall gälla, men också för att vi skall kunna bidra till
korrekt statistik hos Skånes idrottsförbund och Riksidrottsförbundet, samt kunna bilda små studiecirklar (SISU-lärgrupper) för
att utveckla verksamheten på olika sätt.
Observera att samtliga personuppgifter skyddas av
Dataskyddsförordningen,
GDPR.
Engelholms Vandrarförening bildades 1984 och har i dag ca 250 medlemmar.
Föreningen är medlem i Svenska Friidrottsförbundet.
Vi tror att det är viktigt för alla människor att komma ut i naturen, få frisk luft i lungorna och mjuka upp leder och muskler
utan att för den skull vara elitidrottare.
Bland våra medlemmar har vi många före detta duktiga idrottare, men också många
som i mogen ålder uppskattar tryggheten av att vandra i grupp med vandringsledare.
Våra vandringsledare känner väl till den
bygd där de leder sina vandringar. Det innebär att vi som vandrare ofta får intressant och värdefull information om traktens
sevärdheter och kulturminnen när vi är ute och vandrar. Vi kan också konstatera att det sociala kontaktnätet inom föreningen är
en värdefull tillgång.
Föreningen organiserar vandringar upp till fem dagar i veckan. Vid planering av våra vandringar försöker vi anpassa tidpunkt, vandringslängd och svårighetsgrad med hänsyn till olika kategorier vandrare. Vintertid rör vi oss mestadels, med hänsyn till framkomlighet och ljusförhållande, i Ängelholmstrakten. Under tiden april till och med september förlägger vi oftast vandringarna till områden som vi kan nå med bil inom ca en timme.
De senaste åren har vi också regelbundet genomfört vandringsveckor i såväl i svenska fjällen, Österrike, England eller annan intressant plats lämplig för trevliga vandringar. Varje år har vi ett antal heldagsutflykter med buss. Populära utflyktsmål har varit vandringar längs Mörrumsån, vandringar i trakten av Stenshuvud, Skanör/ Falsterbo och i trakten av Ales stenar etc.
Fr.v: Ija Therup, Gunilla Abrahamsson, Lena Ottosson, Kristian Kriblad, Inger Möller, Per-Olof Jansson, Christina Holmqvist och Hans Andersson.
Per-Olof Jansson, 070-6017021, perolof.jansson50@gmail.com
Kristian Kriblad, 070-619 06 95, kristian.kriblad@gmail.com
Christina Holmqvist, 070-3345061, christina.holmqvist1955@outlook.com
Lena Ottoson, 076-7915941, lrotto@hotmail.com
Ingrid Therup, 070-2874643, ija.therup@telia.com
Inger Möller, 0738-297618, ingerm49@gmail.com
Hans Andersson, 072-5562881, hans.andersson.5053@gmail.com
Gunilla Abrahamsson, karstorp47@gmail.com
Per-Olof Jansson
Robert Moman
Christina Holmqvist och Inger Möller
Christina Holmqvist
Per-Olof Jansson
Per-Olof Jansson
Thomas Holmqvist, Göran Ahlberg och Kristian Kriblad
Per-Olof Jansson
Marianne Sandberg, 070-949 16 36, marianne.sandberg@telia.com
Föreningen har som ändamål att arrangera vandringar för en bred grupp av människor. I våra program skall det finnas såväl kortare som längre vandringar. Vi ska ha en bredd också när det gäller tidpunkter för våra vandringar och utnyttja så många veckodagar som möjligt.
Föreningen ska motverka all form av diskriminering samt aktivt verka för en dopingfri idrott. Föreningens verksamhet ska präglas av ekologiskt hållbarhetstänkande.
Föreningens fullständiga namn är Engelholms Vandrarförening.
Föreningens organisationsnummer är 802457-1609.
Föreningen har sin hemort/säte i Ängelholms kommun.
Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar.
Föreningen är medlem i för verksamheten lämpligt specialidrottsförbund (SF) som årsmötet beslutat om och är därigenom även ansluten till Sveriges Riksidrottsförbund (RF).
Föreningen är skyldig att följa nämnda organisationers stadgar, tävlingsregler och beslut fattade av dessa idrottsorgan.
På begäran av RF eller vederbörande SF-, SDF- eller DF-styrelse är föreningen skyldig att ställa föreningens handlingar till förfogande samt lämna av dessa organ begärda uppgifter.
Föreningens beslutande organ är årsmötet, extra årsmöte och styrelsen.
Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår omfattar tiden fr.o.m. den 1 januari t.o.m. den 31 december.
Föreningens firma tecknas av styrelsen gemensamt. Styrelsen har rätt att delegera firmateckningsrätten till två styrelseledamöter gemensamt eller till en eller flera särskilt utsedda personer inom styrelsen.
Den som genom delegation fått fullmakt att företräda föreningen ska återrapportera till styrelsen.
För ändring av dessa stadgar krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet avgivna röster.
Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen avges av såväl medlem som styrelsen.
Talan i tvist där parterna är enskild medlem, funktionär, förening, Idrotts AB, SDF, DF, SF eller RF får inte väckas vid allmän domstol. Sådan tvist ska, utom i fall då annan särskild ordning är föreskriven i RF:s stadgar eller SF:s stadgar, avgöras enligt fastställt reglemente för Idrottens skiljenämnd.
För upplösning av föreningen krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet avgivna röster.
I beslut om upplösning av föreningen ska anges dels att föreningens tillgångar ska användas till ett bestämt vandringsfrämjande ändamål, dels var den upplösta föreningens handlingar m.m. ska arkiveras t.ex. i folkrörelsearkiv eller motsvarande.
Beslutet, tillsammans med kopior av styrelsens och årsmötets protokoll i ärendet, samt revisionsberättelse jämte balans- och resultaträkningar, ska omedelbart skickas till vederbörande SF.
Alla personer som vill stödja föreningens ändamål har rätt att beviljas medlemskap. Ansökan om medlemskap får avslås endast om det kan antas att sökanden kommer att motarbeta föreningens ändamål, idrottens värdegrund eller på annat sätt skada föreningens intressen.
Medlemskap beviljas av styrelsen eller av den som styrelsen delegerat beslutanderätten till. Medlemskapet gäller tills vidare. Beslut att avslå medlemsansökan ska fattas av styrelsen eller av den som styrelsen delegerat beslutanderätten till. Innan sådant beslut fattas ska personen i fråga ges tillfälle att inom viss tid, minst 14 dagar, yttra sig över de omständigheter som är anledningen till att medlemskap ifrågasätts.
I beslutet att avslå medlemsansökan ska skälen redovisas samt anges vad den medlemssökande ska iaktta för att överklaga beslutet. Beslutet ska inom tre dagar från dagen för beslutet skriftligen skickas till den som fått avslag på medlemsansökan. Beslut att avslå medlemsansökan får överklagas av den berörde inom tre veckor till vederbörande SF.
Medlem, som önskar utträda ur förening, ska anmäla detta. Har medlem vid sådant utträde inte betalat föreskrivna avgifter till föreningen, bestämmer föreningsstyrelsen om de ska betalas eller inte.
Om medlem inte betalat medlemsavgift under ett år, får föreningen besluta om medlemskapets upphörande.
Om inte annat beslutas upphör medlemskapet enligt första eller andra stycket när medlemmen avförs från medlemsförteckningen.
Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av mars månad på tid och plats som styrelsen bestämmer.
Kallelse till årsmötet och förslag till föredragningslista ska av styrelsen senast fyra veckor före mötet tillhandahållas medlemmarna på sätt styrelsen bestämt. Vidare ska kallelse och förslag till föredragningslista publiceras på föreningens hemsida.
Har förslag väckts om stadgeändring, nedläggning eller sammanslagning av föreningen med annan förening eller annan fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar, ska det anges i kallelsen.
Verksamhetsberättelse, årsredovisning/årsbokslut, revisorernas berättelser, verksamhetsplan med budget samt styrelsens förslag och inkomna motioner med styrelsens yttrande, ska finnas tillgängliga för medlemmarna senast en vecka före årsmötet.
I kallelsen ska anges var dessa handlingar finns tillgängliga.
Såväl medlem som styrelsen får avge förslag att behandlas av årsmötet.
Förslag från medlem (motion) ska vara styrelsen tillhanda senast tre veckor före årsmötet. Styrelsen ska till årsmötet avge skriftligt yttrande över motionerna.
Årsmöte består av närvarande röstberättigade medlemmar. Vid förfall får medlemmen företrädas av ombud. Ombud får enbart företräda en medlem. Mötet är beslutsmässigt med de röstberättigade medlemmar och ombud som är närvarande på mötet.
För att vara röstberättigad på årsmöte krävs:
Medlem som inte har rösträtt har yttrande- och förslagsrätt på mötet.
Valbar till styrelsen och valberedningen är röstberättigad medlem av föreningen.
Styrelsen kan kalla medlemmarna till extra årsmöte.
Styrelsen är skyldig att kalla till extra årsmöte när en revisor eller minst en tiondel av föreningens röstberättigade medlemmar begär det. Sådan framställning ska avfattas skriftligen och innehålla skälen för begäran.
När styrelsen mottagit en begäran om extra årsmöte ska den inom 14 dagar utlysa sådant möte att hållas inom två månader från erhållen begäran. Kallelse med förslag till föredragningslista för extra årsmöte ska senast sju dagar före mötet tillställas medlemmarna på sätt styrelsen bestämt.
Underlåter styrelsen att utlysa eller kalla till extra årsmöte får de som gjort framställningen vidta åtgärder enligt föregående stycke.
Vid extra årsmöte får endast den eller de frågor som angetts i förslaget till föredragningslista behandlas.
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs efter omröstning (votering).
Med undantag för de i 1 kap. 7 § första stycket och 1 kap. 9 § nämnda fallen avgörs vid omröstning alla frågor genom enkel majoritet. Enkel majoritet kan vara antingen absolut eller relativ.
Val avgörs genom relativ majoritet. Med relativ majoritet menas att den (de) som erhållit högsta antalet röster är vald (valda) oberoende av hur dessa röster förhåller sig till antalet avgivna röster.
För beslut i andra frågor än val krävs absolut majoritet, vilket innebär mer än hälften av antalet avgivna röster.
Omröstning sker öppet. Om röstberättigad medlem begär det ska dock val ske slutet.
Vid omröstning som inte avser val gäller vid lika röstetal det förslag som biträds av ordföranden vid mötet, om ordföranden är röstberättigad. Är mötesordföranden inte röstberättigad avgör lotten. Vid val ska i händelse av lika röstetal lotten avgöra.
Beslut fattade av årsmöte gäller från årsmötets avslutande om inte annat sägs.
Valberedningen ska bestå av tre ledamöter valda av årsmötet, varav en utses till ordförande av ledamöterna.
Valberedningen bör bestå av kvinnor och män, och olika åldersgrupper bör finnas representerade.
Valberedningen ska sammanträda när ordföranden eller övriga ledamöter så bestämmer.
Om någon i valberedningen vill avgå ska detta anmälas till styrelsen.
Valberedningen ska bereda valen inför kommande årsmöte, och ska i detta arbete fortlöpande under verksamhetsåret följa styrelsens och revisorernas arbete.
Valberedningen ska meddela sina nomineringar enligt 3 kap, 5§, förutom pkt 13 d), till styrelsen senast sex veckor innan planerat årsmöte. Vilket också inkluderar förslag till ordförande och sekreterare vid årsmöte.
Vid varje val på årsmötet ska valberedningen först meddela sitt nomineringsförslag och tillse att funktionärer som väljs för tvååriga mandatperioder har inbördes ettårs förskjutna mandatperioder.
Med mandatperiod avses härvidlag tiden mellan två ordinarie årsmöten.
De som ingår i valberedningen får inte obehörigen röja vad de i denna egenskap fått kännedom om.
Föreningens räkenskaper och förvaltning ska årligen granskas av de av årsmötet utsedda revisorerna. Revisorerna ska vara oberoende av dem som de har att granska.
Revisorerna har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar.
Föreningens räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret ska vara revisorerna tillhanda senast en månad före årsmötet.
Revisorerna ska granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast 14 dagar före årsmötet.
Styrelsen ska bestå av ordförande samt 4-8 övriga ledamöter. Styrelsen bör bestå av kvinnor och män.
Styrelsen ska inom sig utse vice ordförande och de övriga befattningshavare som behövs.
Styrelsen får utse adjungerad ledamot. Sådan ledamot har yttrande- och förslagsrätt men inte rösträtt. Adjungerad ledamot får utses till befattning inom styrelsen.
När årsmöte inte är samlat är styrelsen föreningens beslutande organ och ansvarar för föreningens angelägenheter.
Styrelsen ska – inom ramen för RF:s, vederbörande SF:s och förevarande stadgar – svara för föreningens verksamhet samt tillvarata medlemmarnas intressen.
Ordföranden ska leda styrelsens arbete och bevaka att styrelsen fullgör sina uppgifter enligt föreningens stadgar och övriga för föreningen bindande regler och beslut. Har ordföranden förhinder ska vice ordföranden träda in i ordförandens ställe.
Styrelsen ska besluta om fördelning av arbetsuppgifterna i övrigt genom en särskild upprättad arbetsordning.
Styrelsen ska sammanträda på kallelse av ordföranden. Ordföranden är skyldig att kalla till sammanträde då minst två ledamöter har begärt det. Underlåter ordföranden att utfärda kallelse får de som gjort framställningen kalla till sammanträde.
Styrelsen är beslutsmässig när samtliga ledamöter kallats och då minst halva antalet ledamöter är närvarande. För alla beslut krävs att minst hälften av styrelsens samtliga ledamöter är ense om beslutet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Röstning får inte ske genom ombud.
Ordföranden får besluta att ärende ska avgöras genom skriftlig omröstning (beslut per capsulam) eller vid telefonsammanträde eller med hjälp av annan teknisk utrustning.
Vid sammanträde eller beslutsfattande enligt föregående stycke ska protokoll upprättas. Protokoll ska undertecknas av mötesordföranden och utsedd protokollssekreterare. Avvikande mening ska antecknas i protokollet.
Styrelsen får överlåta sin beslutanderätt i enskilda ärenden eller i vissa grupper av ärenden till kommitté eller annat organ eller till enskild medlem eller annan utsedd person.
Den som fattat beslut med stöd av bemyndigande enligt föregående stycke ska fortlöpande underrätta styrelsen härom.
Styrelsen ska utse en arbetsgrupp för skötsel av vandringsleder som man genom avtal med kommunen eller annan part åtagit sig.
Styrelsen får härutöver vid behov inrätta tillfälliga kommittéer och arbets- och projektgrupper.
Föreningens styrelse ska, i särskild instruktion eller på annat lämpligt sätt, fastställa de befogenheter och skyldigheter som de underliggande organen har.
Vi skriver till dig som är medlem i Engelholms Vandrarförening (EVF) för att från den 25 maj 2018 började den nya dataskyddslagen GDPR (General Data Protection Regulation) att gälla. GDPR reglerar hur bl.a. föreningar ska hantera medlemmarnas personuppgifter.
I EVF:s medlemsregister sparar vi följande uppgifter:
- Namn
- Adress
- Telefon- och/eller mobilnummer
- E-mailadress
- Personnummer
Dessa uppgifter använder vi för att kunna informera våra medlemmar om föreningens program och aktiviteter. Som medlem har du rätt att få se vilka uppgifter som finns registrerade om dig och begära ändring om uppgifterna inte stämmer. Du kan också be oss att helt radera dina uppgifter men då kan du inte längre få någon direkt information från oss.
Personuppgift i form av idendifierbara bilder av medlemmar i grupp eller enskilt förekommer också i föreningens vandringsberättelser, dock endast efter medgivande vid fototillfället.
Ansvarig för personuppgifterna är föreningens kassör och det är till denne du vänder dig om du vill göra någon ändring i uppgifterna.
Engelholms Vandrarförening
Styrelsen
Antagen av styrelsen 230517
Föreningen skall arrangera vandringar för en bred grupp av människor. I våra program skall det alltså finnas såväl kortare som längre vandringar.
Vi skall ha en bredd också när det gäller tidpunkter för våra vandringar och utnyttja så många veckodagar som möjligt.
Vi skall göra detta för att ge våra medlemmar:
Vid EVF-arrangemang skall gemensam samlingsplats i Ängelholms tätort, eller annan lämplig plats vara angiven i vandringskalendern, för att samåkning skall kunna tillämpas. Dessutom kan en ansvarig för arrangemanget vara namngiven, så att kompletterande information kan fås om transport eller vandring.
Medlem bör inte förlägga spontanvandring på samma tid som schemalagd vandring i EVF:s Google-kalender.
Vid behov av eventuell rekognosering av vandring, har vandringsledaren rätt till milersättning enligt innevarande års skatteregler. Vandringsledaren är den som själv avgör om rekognosering behövs.
En planerad vandringssträcka om minst 12 km betraktas som långvandring och bör ha två raster inlagda. Vandringar som planeras till mer än 8 km bör ha en rast efter c:a halva sträckan.
I samband med vandringar i skog och mark skall alltid hänsyn tas till de regler som gäller för allemansrätten och bestämmelser för naturreservat, djurskyddsområden etc.
Vandringsberättelser, bilder och andra meddelanden önskas inskickade till evfvandringar@gmail.com för selektering och eventuell publicering på EVF:s hemsida.
All aktivitet i samband med vandringarna sker på egen risk. EVF har inte tecknat någon egen gruppolycksförsäkring för sina medlemmar, men den som kompletterat sina uppgifter med personnummer för vårt medlemsregister på IdrottOnLine, omfattas av Riksidrottsförbundets gruppolycksfallsförsäkring.
Utsedda vandringsledare, även icke-medlemmar, är olycksfallsförsäkrade via RFs Föreningsförsäkring Bas hos Folksam.
Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Per-Olof Jansson, Karl X Gustavs gata 26
254 38 Helsingborg
Kontakt:
Tfn: 070-601 70 21
E-post: perolof.jansson50@gmail.com